5-те најголеми митови за рециклирањето и за животната средина

5-те најголеми митови за рециклирањето и за животната средина

Темата за заштитата на животната средина станува сè повеќе популарна во светот, што е исклучително позитивна вест. Но, причината за нејзината популарност, за жал, е зголемувањето на проблемите со животната средина и забрзаните климатски промени. Во продолжение ќе прочитате неколку популарни верувања за рециклирањето и за заштитата на животната средина што не се точни.

5-те најголеми митови за рециклирањето и за животната средина

Мит 1: Треба да ја исфрлите целата пластика од домот

Просечниот Европеец генерира околу 31 килограм пластика годишно, за што се проценува дека се потребни околу 450 години за да се уништи. Поради тоа, сè повеќе луѓе се одлучуваат за промени на своите животни навики за да дадат позитивен придонес за животната средина. Но, внимавајте да не направите грешка несвесно само заради добрите намери.

Многумина одлучуваат да ја исфрлат целата пластика од својот дом, но тоа само генерира нов отпад. Кога веќе ја имате, користете ја пластиката дури е функционална, а потоа повторно искористете ја за друга намена или ставете ја настрана за рециклирање.

Мит 2: Рециклираните производи не се толку достапни

Свеста за важноста на рециклирањето е сè поголема, што е особено точно за текстилната индустрија, која последните години се претвори во една од најштетните светски индустрии, заедно со нафтената. Евтините материјали брзо се фрлаат, што резултира со фактот дека купуваме дури 400% повеќе облека отколку што купувавме пред само дваесет години.

Ова е причината зошто рециклираните материјали сè повеќе се користат во текстилната индустрија и можеби нема да бидете свесни за тоа сè додека не ја прочитате етикетата.

Мит 3: Пренаселеноста е главна причина за загадување

Во моментов живеат 7,8 милијарди луѓе во светот, што е најмногу досега. Ова е причината зошто многу луѓе веруваат дека ако на планетата имаше помалку луѓе, немаше да имаме проблеми со животната средина. Но, проблемот не е во бројот на луѓе, туку во начинот на живот на повеќето луѓе.

На пример, ако секој маж во светот има животен стил на просечен Американец, глобалното затоплување ќе расте со неверојатна брзина. Од друга страна, ако сите живеевме како просечен жител на Бангладеш, глобалното затоплување може да се забави за неколку векови.

Мит 4: Некои видови пластика не можат да се рециклираат

Можеби сте слушнале дека црната пластика не може да се рециклира или дека некој вид пластика не е прифатен во центрите за рециклирање. Но, причината за ова е недостапноста на соодветни машини за рециклирање, а не дека некој вид пластика е невозможно да се рециклира. Црната пластика не може да биде рециклирана затоа што машините кои работат на принципот на инфрацрвена светлина не ја препознаваат црната боја, а повеќето машини функционираат така. Но, целата пластика може да се рециклира, а со напредокот на технологијата тоа ќе изгледа многу поефикасно.

Мит 5: Поединецот не може да направи значителна промена

Многу луѓе сметаат дека тие самите не можат да направат значителна разлика кога станува збор за климатските промени, но вистината е дека ние сме многу помоќни отколку што мислиме. Покрај тоа, не треба да го занемаруваме фактот дека сме друштвени суштества и како такви можеме лесно да послужиме како позитивен пример на другите, особено на децата, на кои им го оставаме овој свет.

Прочитајте зошто консумирањето помалку месо е најдоброто нешто што можете да го направите за животната средина.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар