Македонски машки и женски имиња

Машки и женски имиња од македонско и црковно потекло

Кога очекувате бебе, едно од нештата кои ви предизвикуваат возбуда, е изборот на името на новиот член во семејството. Веќе го знаете полот, но сега доаѓа тешкиот дел – да се одлучите за име, кое вашето дете треба да го носи цел живот. Ако имате среќа, вашиот кум ќе ви го препушти задоволството да си изберете име вам, а доколку пак сте кум од кого се очекуваат добри предлози за новороденче, оваа листа ќе ви биде од помош. Собрани се сите македонски имиња од православно календарче, и групирани се според пол и по азбучен ред.

mashki-i-zhenski-iminja-od-makedonsko-i-crkovno-poteklo-kafepauza.mk

Машки имиња

 • Аврам
  Александар
  Алимпиј
  Атанас
  Ангел
  Андон
  Андреј
  Антим
  Антониј
  Апостол
  Аритон
  Арсениј
  Атанасиј

 • Благој(а)
  Богатин
  Богдан
  Богослав
  Божин
  Бојан
  Борис
  Борјан
  Бранко

 • Василиј
  Велјан
  Венко
  Веселин
  Виктор
  Владимир
  Војдан
  Војкан

 • Гаврил
  Георгиј
  Герасим
  Глигор
  Глигориј
  Горан
  Горјан
  Гоце
  Григор
  Григориј
  Гроздан

 • Давид
  Дамјан
  Данаил
  Дејан
  Делјан
  Делчо
  Димитар
  Димитриј
  Дојчин
  Доротеј
  Драган
  Душко

 • Ѓоко
  Ѓорѓи
  Ѓорче
  Ѓурчин

 • Евгениј
  Евтим
  Елисеј
  Еразмо
  Емануел
  Емил
  Ефтим

 • Живко

 • Зафир
  Захариј
  Здравко
  Златан
  Златко
  Зоран

 • Sвездан
  Sвонко

 • Иван
  Игнат
  Игнатиј
  Игор
  Илија
  Иринеј
  Исак

 • Јаков
  Јане
  Јоаким
  Јован
  Јордан
  Јосиф

 • Кирил
  Климент
  Козма
  Константин
  Костадин
  Крсте
  Кузман
  Кочо

 • Лазар
  Леонид
  Лука

 • Љубен
  Љубомир
  Љупчо

 • Македон
  Марин
  Марјан
  Марко
  Методиј
  Мирко
  Митре
  Михаил

 • Наум
  Неделко
  Неофит
  Нестор
  Никита
  Никифор
  Никодим
  Никола

 • Огнен
  Оливер

 • Павле
  Пантелејмон
  Панче
  Партениј
  Петар
  Петко
  Пимен
  Прокопиј
  Прохор

 • Рајко
  Ристе
  Ромил

 • Самуил
  Силјан
  Симон
  Славе
  Софрониј
  Сотир
  Спасе
  Сребре
  Стефан
  Стојан

 • Темелко
  Теодор
  Теодосиј
  Теофан
  Теофил
  Тихомир
  Трајан
  Тодор
  Трифун

 • Филип

 • Христијан
  Христо

 • Цветан

 • Часлав
  Чедомир

 

Женски имиња

 • Александра
  Ана
  Анастасија
  Ангела
  Ангелина
  Анѓа
  Атанасија

 • Билјана
  Бисера
  Бистра
  Блага
  Благица
  Благородна
  Благуна
  Блаженка
  Богдана
  Божана
  Бојана
  Борјана
  Борка
  Босилка
  Бранка

 • Валентина
  Варвара
  Василка
  Велика
  Вера
  Вероника
  Весела
  Весна
  Виолета
  Војданка
  Воскресија

 • Галена
  Голубинка
  Гордана
  Горица
  Горјана
  Грозда

 • Дамјана
  Даница
  Даринка
  Дафина
  Деница
  Деспина
  Дивна
  Добринка
  Домника
  Донка
  Драгана
  Душанка

 • Ѓурѓа
  Ѓурѓица

 • Ева
  Евгенија
  Екатерина
  Елена
  Елисавета
  Ефимија
  Ефросина
  Елица
  Елеонора
  Евдокија

 • Живка

 • Загорка
  Зафирка
  Захаринка
  Здравка
  Злата
  Зора
  Зорица
  Зорка

 • Sвезда

 • Ивана
  Иванка
  Илинка
  Илинденка
  Ирина
  Искра

 • Јаворка
  Јагода
  Јана
  Јасна
  Јована
  Јовка
  Јордана
  Јорданка

 • Калина
  Каранфилка
  Ката
  Катерина
  Катина
  Кита
  Климентина
  Константина
  Косара
  Костадинка
  Крстана

 • Лена
  Лидија
  Лина
  Лилјана

 • Љуба
  Љубинка
  Љубица
  Љупка

 • Магдалена
  Македонка
  Макрина
  Марија
  Марика
  Марина
  Марта
  Матрона
  Меглена
  Меланија
  Милева
  Милена
  Милица
  Милка
  Мирјана
  Мирка

 • Нада
  Надежда
  Наумка
  Невенка
  Неда
  Неделка
  Никодина
  Николина

 • Олга
  Оливера

 • Павлинка
  Параскева
  Пауна
  Пелагија
  Петкана
  Петра
  Петранка
  Писана

 • Рајна
  Ракита
  Рафаила
  Рахела
  Рахилка
  Ристана
  Родна
  Роса
  Роска
  Ружа
  Румена
  Русалина
  Русанка

 • Сава
  Сандра
  Сара
  Сашка
  Светлана
  Серафима
  Симјанка
  Симона
  Славенка
  Славица
  Славка
  Слободанка
  Снежана
  Сончица
  Софија
  Спасена
  Споменка
  Сребра
  Стамена
  Стојанка
  Стојмена
  Стефанија
  Стефанка
  Сузана
  Спаса

 • Татјана
  Тамара
  Темјана
  Теодора
  Теодосија
  Теофилка
  Тодорка
  Трајанка
  Трена
  Трендафилка

 • Убавка

 • Филимена
  Флоринка
  Фросина

 • Христина

 • Цвета
  Цара

 

ДОПОЛНИТЕЛНА ИНСПИРАЦИЈА

Пролетни имиња Зимски имиња Руски имиња Имиња што значат ангел Имиња што значат среќа


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

 1. анонимна Reply

  имате пропуштено многу правослвни имиња…

  • Кафе пауза Reply

   Слободно додавајте ги пропуштените имиња во коментари. Како што е наведено, овде се собрани имињата од православно календарче.

   • anon Reply

    Симеон?

 2. Tatjana Reply

  Ognena , toa ime go najdovme vo pravoslavniot kalendar od 1997 ili 1996 i taka ja krstivme kerkata. I kako sto velite , ste gi nasle iminjata od pravoslaven kalendar , no tie se razlikuvaat malku za razlicni godini taka sto treba da razgledate poveke godini i ke dobiete pogolem broj na iminja od pravoslavno poteklo

 3. Анонимен Reply

  јаси имам женска мачка и се вика ЧИКИТА

 4. Anoymous Reply

  Natalija

 5. IRENA Reply

  jelena toa ime e mnogu ubavo ime isto taka poteknuva od ssrbija jas imam dne kerki blizanacki i se vikaat:Elena i Jelena. Mnogu go sakam iminjata Elena i Jelena tie mi se najubavite iminja na svvvetot.
  Im posakuvam mnoggu ubav zivot na moite kerki Elena i Jelena.HAHAHAHAHA/Q.

 6. IRENA Reply

  JELENA

 7. julijana Reply

  Nina

 8. Анонимен Reply

  Lena

 9. Анонимен Reply

  Михаела

 10. ordancho Reply

  Aron ,
  imam vnuk od prva bratucheda i go krstija Aron, mi bese nepoznato toa ime i go pronajdov vo crkovno kalendarche pravoslavno makedonsko ime.

 11. Ана Марија Reply

  Ана Марија јас се викам така пре убаво име

 12. Slavica Reply

  Maksim

 13. Zorica Reply

  Maksim
  Darko

 14. Анонимен Reply

  христијана

 15. Анонимен Reply

  Маруда

Остави коментар