Биолог од Унгарија ги фотографира брилијантните декорации на крилјата на пеперутките

Самоукиот фотограф Адам Гор е студент по биологија во Унгарија, а неговата работа е фокусирана на овековечување на убавината на овие минливи суштества.

Магичниот минијатурен свет на жабите

И покрај тоа што голем број луѓе ги сметаат за штетници, Вил Мејер успева да ни ги покаже во едно сосема поинакво светло...

Скриениот макросвет, откриен во серија од неверојатни фотографии

Јапонската фотографка Мики Асаи го следи животот на мравките и го истражува нивниот минијатурен свет од камења, цвеќиња и вода – најголемиот дел од времето, во својата градина.

Елементите од периодниот систем погледнати под микроскоп

Ако никогаш не сте сакале хемија, тоа е можеби затоа што сте немале можност да ја видите нејзината убавина...

Колоритна уметност од капки масло погледнати под микроскоп

Чешката фотографка Адријана Капралова Хаузнерова, е една од овие артисти, која може да ги пронајде убавите детали, дури и во најсекојдневните работи, како што се капките масло...

Летни, летни бубамаро, донеси ми гости

Макрофотографиите од овие малечки симпатични животинки, со дождовни капки распослани по нивниот грб, се истовремено фасцинантни и неверојатно симпатични.

Шарена блиска средба со меури од сапуница

Погледнете како изгледаат меурите од сапуница одблизу.

Mравките во едно поинакво светло

Талентираниот руски уметник Андреј Павлов изработил чудесни макрофотографии, во кои верувале или не, мравките се вистински. Ако се водиме по неговите фотографии, слободното време на мравките, по многу наликува на нашето.
Датум: 15 мар 2012
, Автор:

Магична рефлексија во ситни капки вода

Кога техниката на фотографирање одблизу ќе се искомбинира со техниката на фотографирање капки вода, односно капки роса, се добива вистински магичен ефект.
Датум: 23 ное 2011
, Автор:

Светот погледнат низ капка вода

Талентираниот Брајан Валентајн, кој е пензиониран и има 61 година, ги прави овие интересни фотографии, ставајќи слики од магазини зад листовите со капки во неговата градина.

Како изгледа зрно песок, кога ќе се зголеми за 250 пати?

Погледнати низ микроскоп, зрната песок имаат фантастична, колоритна структура и потсетуваат на делови од кристали...

Минималистички волшепства

Оваа серија макрофотографии е наречена „Disparity“, а нејзин креатор е Кристофер Бофоли, автор, фотограф, уметник и режисер кој живее и работи во Сиетл, Вашингтон.
12