Земја | Кафе пауза

Тест: Откријте кој од четирите главни елементи преовладува кај вас

Отсекогаш сте сакале да знаете кој од четирите главни елементи преовладува кај вас? Брзо направете го овој тест!

Oваа недела Марс ќе биде најблиску до Земјата во последниве 17 години

Марс во моментов е поблизу од кога било до Земјата.

„Медена земја“ – приказна за споделувањето и човечноста

Големите теми се скромни и искрени. Тие непретенциозно допираат до срцата на гледачите поради општочовечката димензија и силната порака.

Научниците пронајдоа место на Земјата каде што не може да се развие живот

Под какви услови не може да се развие органски живот на Земјата?

Работењето со земја ги прави луѓето посреќни

Микробите во почвата и човечкото здравје имаат позитивна поврзаност, која сега е и научно докажана.

10 начини на коишто Земјата се промени во 2018-та година

Земјата постојано се менува, а 2018-та која беше исполнета со урагани, ерупции и земјотреси не е исклучок.

Патување околу Земјата во реално време со 4K резолуција

„Orbit“ е реконструкција во реално време на тајмлапс фотографии направени од Интернационалната вселенска станица.

25 неверојатни екстреми на Земјата

Кога станува збор за планетите, Земјата е релативно умерена во однос на климата и географијата. Но и нашата планета има многу изненадувачки екстремни места.

10 факти за Земјата што сигурно не сте ги знаеле

Низ историјата, човештвото не успеало да научи сè за нашата планета.

Како би изгледал животот на Земјата ако таа навистина беше рамна?

Иако идејата е смешна, навистина тера да размислите како би изгледал нашиот живот ако ова беше вистина.

Што сè орбитира околу Земјата во моментов?

Областа околу нашата планета е преполна со сателити, вселенски станици и остатоци од вселенски тела чиј животен век истекол, а сега можеме и да ги следиме и да дознаеме нешто повеќе за нив.

Поразувачки голем број млади во светот не знаат каква е формата на Земјата

Многу е тажно што оние на кои планетата останува, воопшто не се сигурни каква е нејзината форма.