Како би изгледал животот на Земјата ако таа навистина беше рамна?

Како би изгледал животот на Земјата ако таа навистина беше рамна?

Идејата за рамна Земја навистина се прослави овој период. Денес многу познати личности, како и цели групи луѓе навистина веруваат дека Земјата е рамна. Иако идејата е смешна, навистина ве тера да размислите како би изгледал нашиот живот ако ова беше вистина. Научниците се обиделе да дадат неколку одговори.

1. Гравитацијата постојано ќе ве влече кон север

10 нешта што би се случиле ако Земјата би била рамна

Гравитацијата ги влече предметите на Земјата кон нејзиниот центар. Поради ова ние не паѓаме од планетата. На рамна Земја, гравитацијата нема да функционира на ист начин, па таа нема да ве влече кон центарот на топката, туку кон она што би било центар на Земјата. На повеќето мапи за рамна Земја, овој центар е Северниот пол. Ова значи дека секоја личност на Земјата ќе чувствува постојано влечење кон север. Водата би се излеала од океаните, а дрвјата и растенијата би растеле дијагонално.

2. Сонцето ќе ја испржи Земјата

10 нешта што би се случиле ако Земјата би била рамна

Рамната Земја би немала магнетно поле. Земјата е заштитена од космичките и соларните значења од магнетното поле кое постои само поради Земјината ротација. Ако Земјата е рамна, нема да ротира и постојано би била бомбардирана од соларна радијација. Ова ќе го уништи озонот и атмосферата и ќе нè направи ранливи на астероиди и метеори.

3. Сите направи за навигација ќе престанат да работат

10 нешта што би се случиле ако Земјата би била рамна

Без јадро или магнетен север, сите компаси би престанале да работат. Ова ќе биде уште полошо за животните бидејќи многу од нив го користат магнетното поле на Земјата за навигација. Исто така ѕвездите на небото постојано би биле истите бидејќи Земјата нема да ротира. Рамната Земја ќе има ефект и на ГПС системите. Ако нема гравитација, сателитите нема да останат во орбитата и би паднале на Земјата.

4. Ќе можете да гледате многу далеку

10 нешта што би се случиле ако Земјата би била рамна

Не би било сè толку лошо доколку Земјата беше рамна. Едно од добрите нешта е што би можеле да гледате што се случува и преку неколку земји. Нашите очи се посилни одошто ни изгледаат. Причината што не гледаме на голема далечина е тоа што земјата се искривува на околу 5 километри од нас.

5. Тектонските плочи ќе престанат да се движат

10 нешта што би се случиле ако Земјата би била рамна

Тектонските плочи се искривени за да се совпаднат со формата на Земјата. Секогаш кога се мрда тектонска плоча, таа е во интеракција со плоча на спротивната страна на Земјата. Ако Земјата е рамна, ова не би функционирало. Не е сосема јасно како би функционирале тектонските плочи на Земјата, но најверојатно би прекинало секакво нивно движење. Ако нема движење на овие плочи, би немале планини или долини. Планетата би била совршено рамна.

Продолжува на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

  1. Некој без работа Reply

    Авторке, треба да ја испиташ теоријата подобро пред да објавиш артикл.
    според Flat Earth Society сонцето е ламба која кружи над небото и е многу поблису. 😋

Остави коментар