детство | Кафе пауза - Part 5

Неконвенционален приказ на спомените од детството

Овој прокет е дел од нејзината втора самостојна изложба, каде таа користи стари книги, магазини и постери од различни временски периоди за да создаде оригинален уметнички израз

Сеќавања за детството и моментот кога пораснавме

„Не се сеќаваш на моментот кога порасна. Се случи една ноќ додека спиеше, помеѓу денот кога си игравме и денот кога никогаш повеќе не си игравме.“
Датум: 03 јул 2014
, Автор:

Зошто не помниме ништо од раното детство?

Еден истражувачки тим од Торонто, откриле дека мозокот на бебето се развива толку брзо што новите сеќавања ефективно ги бришат старите...

Книга: „Љубовникот“ – Маргерит Дирас

Краток роман со моќна приказна, која можете да ја сакате или да ја мразите, но мора да ја прочитате.

10 лекции кои ги учиме за пријателството во нашите 20-ти

Нашето мислење за пријателството се менува многу во 20-тите години од нашите животи...
Датум: 29 апр 2014
, Автор:

15 цитати за детството

Повелете 15 цитати за детството, за тој период на безгрижност и љубопитност кој често се идеализира кога ќе настапат обврските својствени за животот на возрасните.

Кога сакаш да направиш нешто посебно за родителите…

Овие пет браќа и сестри, по повод Божиќ, сакале да направат нешто посебно за своите родители.

„Во светот на бајките“ во прекрасна изведба на Калиопи и Владо Јаневски

Сите вие кои како мали сте уживале „во светот на бајките“ и кои оваа мелодија брзо може да ве пренесе во вашето детство, уживајте во прекрасната изведба на насловната песна на Калиопи и Владо Јаневски.

Кога секојдневните предмети ќе оживеат…

Од креативен дожд од шпагети до Ајфелова кула изградена од виљушки, артистот Перез пронаоѓа начин да внесе живот во разни статични предмети.

Магијата сокриена во секојдневието

Без разлика дали дејството се случува во природата или во вртоглавата урбана средина, илустрациите на артистот Паскал Кампион, создаваат причина за радост кон секојдневниот живот.

Шеќерна волна

Можеби лекот на сите ни е повторно да ја разбудиме нашата детска имагинација и нескротливата желба за откривање на светот. Да наѕирнеме длабоко во секој од нас и преку нашето его желно за супериорност да го видиме невиниот детски лик кој најмногу се радува на зашеќерено јаболче, шеќер
Датум: 25 авг 2013
, Автор:

ТВ серии и цртани филмови со кои израснавме

Доколку во брзо време ве нема фатено чувство на носталгија по безгрижното и убаво детство, тогаш сега сигурно ќе ве пукне...