Зошто имате повторливи соништа и што значат тие?

Зошто имате повторливи соништа и што значат тие?

Во просек, човекот троши една третина од својот живот во спиење. Иако нашите тела се во состојба на мирување за време на спиењето, нашиот мозок ги поминува тие часови за одмор во функционална состојба, со цел да го подготви телото за следниот ден. Ова е состојба во која се појавуваат соништата и овие соништа, сакале или не, може да имаат тенденција да се повторуваат. Прочитајте зошто имате сонови што се повторуваат и што сака да ви каже вашиот мозок со тоа.

Ако сонувате повторливи соништа, не сте единствени

Зошто имате повторливи соништа и што значат тие?

Не чувствувајте се обесхрабрени ако имате специфичен сон кој ве прогонува во повеќе наврати. Откриено е дека соништата што се повторуваат се случуваат кај 35% од тинејџерите и кај 60-75% од адолесцентите и возрасните. Додека овие соништа можат да се доживеат во која било точка од вашиот живот, истражувањата покажаа дека речиси 40% од луѓето почнуваат да сонуваат повторливи соништа во своето детство, додека над 15% од нив започнуваат во зрелоста.

Постојат популарни теми за повторливите соништа

Зошто имате повторливи соништа и што значат тие?

Истражувањето објави дека луѓето најчесто ги сонуваат овие 5 работи:

  • паѓање
  • дека некој ги брка
  • враќање во училиште
  • дека не сте подготвени за тест или за важен настан
  • летање

Поголемиот дел од овие соништа предизвикуваат негативни емоции што предизвикуваат вознемиреност. Истражувањата покажаа дека луѓето со ниско ниво на ментална и психолошка благосостојба се повеќе склони кон сонување на овие видови сонови што се повторуваат.

Соништата може да бидат одраз на она што го чувствувате

Зошто имате повторливи соништа и што значат тие?

Неподготвеноста за тест може да биде честа тема кај учениците, особено за време на испитните периоди. Ова е начин на кој мозокот се справува со физичкиот и менталниот стрес што може да го чувствува студентот. Соништата како паѓање може да бидат одраз на стравовите и несигурноста за одредени ситуации. Ако сонувате дека ви паѓаат забите, тоа може да биде одраз на срамежливост и тешкотии во изразувањето.

Соништата може да сигнализираат дека треба да поправите нешто

Зошто имате повторливи соништа и што значат тие?

Теоретичарите претпоставуваат дека повторливите соништа можат да бидат поврзани со нерешените проблеми во животот на личноста што ги сонува, додека други претпоставуваат дека овие соништа се случуваат кога некое лице се обидува да се справи со минатите трауми. Експертите објаснуваат дека специфичните соништа што се повторуваат можe да бидат вашите скриени желби, стравови или нешто друго, како потребата да се смиритe со пријател.

Совети за намалување на соништата што се повторуваат

Зошто имате повторливи соништа и што значат тие?

Поради фактот што негативните соништа обично се поттикнати од стрес, најдобриот начин да го ублажите проблемот е да го смирите нивото на стрес. Освен решавањето на проблемите што ги поттикнуваат вашите кошмари, важни се и други фактори, како што се доволно спиење, спиење во удобни услови и одржување балансиран живот и балансирана исхрана. Ако вашите соништа имаат влијание врз целокупната благосостојба, најдобро е да се консултирате со вашиот лекар.

Прочитајте какво значење имаат соништата со вашиот поранешен партнер.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар