Мон Сен Мишел – град среде море

Автор: Марија Смокварска

„Ремек дело на природата, што стои помеѓу земјата и небото, меѓу континент и океан, каде што плимата и осеката се менуваат толку брзо како галопирачки коњ” – вака Виктор Иго го опиша овој извонреден град со восхитувачка римска архитектура. Мон Сен Мишел (Планината на Св. Михаил) е мало гратче кое се наоѓа на карпест остров на 1 км од северниот брег на Франција, во устието на реката Couesnon во регионот Долна Нормандија.

Мон Сен Мишел – град среде море

Изградбата е започната дури во далечната 709 година. Во 1874, Мон Сен Мишел е прогласен за историски споменик и е под заштита на UNESCO. Неговата популација брои околу 41 жител од кои повеќето се свештеници.

Мон Сен Мишел – град среде море

Неговото настанување се поврзува со легендата која вели дека Архангел Михаил му се појавил на бишопот Аберт велејќи му да изгради манастир на карпа. Тој пак, константно го игнорирал ова негово привидение сè додека Михаил не му ја изгорел главата со својот прст. Тоа било моментот кога се решило да се изгради овој прекрасен град.

Мон Сен Мишел – град среде море

Еве уште неколку слики за да се долови неговата уникатност и единство со природата:

Мон Сен Мишел – град среде мореМон Сен Мишел – град среде мореМон Сен Мишел – град среде мореМон Сен Мишел – град среде мореМон Сен Мишел – град среде мореМон Сен Мишел – град среде мореМон Сен Мишел – град среде мореМон Сен Мишел – град среде море

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

  1. Trajan Reply

    IZVONREDNA LOKACIJA,A USTE POUBAVA ARHITEKTURA VKLOPENA VO PRIRODATA.

  2. Trajan Reply

    jas sum golem lubitel na prirodata i site prirodni i antropogeni znamenitosti,Vi blagodaram sto mi ovozmozivte da gi razgledam ovie ubavini na GRADOT NA MORE.Se osekav tolku prijatno i zadovolen kako da sum bil na ekskurzuja vo toj grad.USTE EDNAS blagodaram!

Остави коментар