војна | Кафе пауза

Што е заедничко за војната и плетењето?

Можеби ќе звучи изненадувачки, но плетењето и војната имаат поголема поврзаност отколку што помислувате.

Предвидување на следната светска војна со помош на статистика

Еден истражувач создал статистички модел користејќи податоци од војните во минатото со цел да предвиди кога светот би се соочил со следниот голем конфликт.

Кој грчки Бог сте според хороскопскиот знак?

Секоја хороскопскиот знак се одликува со одредени карактеристики.

Чекај ме и сигурно ќе дојдам: Најубавата љубовна песна некогаш напишана

Кој чека не знае, тој нема ни да сфати, ниту друг ќе знае дека ти самата ме спаси со твоето долго чекање.

Раскинување ли е војна ли е?

Секој потег во врската мора да е однапред стратешки обмислен и анализиран инаку готово. Губиш. Ја губиш моќта, стануваш инфериорен или како што се вели „папучар“.

ТВ серија: Улица на милоста (Mercy Street)

ТВ серија која го следи животот на две медицински страни од спротивната страна на цивилната војна во Америка

Филм: Снајперист (American Sniper)

Кога патриотизмот го оправдува злото…

ТВ серија: Агентката Картер (Agent Carter)

Мини ТВ серија за животот на Пеги Картер по исчезнувањето на Капетан Америка

ТВ серија: 100-те (The 100)

97 години по нуклеарна војна која го уништила човештвото, група малолетни деликвенти се симнуваат од Вселенска станица на Земјата за да откријат дали може повторно да се живее на неа...

Приказната зад најпознатиот бакнеж во историјата

Ја грабнал Грета за раката, благо наведнувајќи ја и ја бакнал кратки 3-4 секунди, момент кој објективот на итриот Ајзенштад, фотограф за списанието Лајф, веднаш успеал да го долови.
Датум: 18 дек 2014
, Автор:

Викенд книга: „Крадачка на книги“ – Маркус Зусак

Еве еден мал факт: Вие ќе умрете. Дали ова ве загрижува?
Датум: 14 дек 2014
, Автор:

Книга: „Ништо“ – Кармен Лафорет

Приказна за созревањето на една млада девојка во пост-воена Шпанија, која нема да ве остави рамнодушни...
Датум: 26 ное 2014
, Автор: