11 неверојатни факти за Млечниот пат

11 неверојатни факти за Млечниот пат

Колку знаете за градот во којшто живеете? Сигурно ви се познати омилените ресторани и како да го избегнете сообраќајниот метеж, но најверојатно не ги знаете сите детали. Истото важи и за нашата галаксија, Млечниот пат. Знаеме дека галаксијата е полна со ѕвезди, супернови, енергија и темна материја, но таа сè уште крие бројни мистерии. Ако сакате да научите нешто повеќе за нашиот дом, прочитајте ги овие интересни факти.

1. Името на Млечниот пат е древно

11 неверојатни факи за Млечниот пат

Пред да се појават светилките, луѓето имале неверојатен поглед кон ноќното небо. Па, било невозможно да не ја забележите галаксијата. Древните луѓе ѝ давале разни имиња, но денешното име потекнува од Грците. Според митот, малиот Херкул бил донесен на Земјата од Хера која го доела додека спиела. Кога се разбудила и се тргнала, нејзиното млеко се разлеало низ небото. Овој мит е толку стар, што неговото оригинално потекло е изгубено.

2. Не се знае колку точно ѕвезди има во Млечниот пат

11 неверојатни факи за Млечниот пат

Броењето ѕвезди не е лесна работа и дури и астрономите се расправаат кој е најдобриот начин за ова. Денешните телескопи ги забележуваат само најсветлите ѕвезди, а многу се сокриени од големите облаци од гас и прашина. Еден начин да се одреди бројот на ѕвезди во Млечниот пат е да се набљудува брзината со која тие орбитираат во него, што дава информации за силата на гравитацијата, а со тоа и за масата на галаксијата. Кога масата на галаксијата ќе се подели со просечната големина на една ѕвезда, се добива нивниот број. Сепак, овие броеви се само претпоставки бидејќи помеѓу големината на ѕвездите има голема разлика. Сателитот Геја на Европската вселенска агенција ја има мапирано локацијата на 1 милијарда ѕвезди во нашата галаксија. Научниците веруваат дека ова е само 1%, што значи можно е Млечниот пат да има околу 100 милијарди ѕвезди.

3. Никој не ја знае масата на Млечниот пат

11 неверојатни факи за Млечниот пат

Астрономите сè уште не се сигурни за точната маса на нашата галаксија и се претпоставува дека е од 700 милијарди до 2 трилиони потешка од сонцето. Најголемиот дел од масата на Млечниот пат, околу 85%, е сочинета од темна материја која не емитува светлина и е невозможно да се набљудува директно.

4. Млечниот пат најверојатно се наоѓа во голема празна точка во универзумот

11 неверојатни факи за Млечниот пат

Неколку истражувања покажале дека Млечниот пат и нејзините соседи се наоѓаат на далечен крај од универзумот. Оддалеку, структурата на универзумот изгледа како космичка мрежа во која има огромни празнини. Најверојатно ние се наоѓаме во ваква празнина наречена „КВС“, именувана по тројцата астрономи што ја идентификувале во 2013-та година (Кинан, Баргер и Коуи).

5. Астрономите се обидуваат да ја фотографираат големата црна дупка во центарот на Млечниот пат

11 неверојатни факи за Млечниот пат

Во срцето на нашата галаксија се наоѓа огромна црна дупка со маса колку 4 милиони сонца. Научниците знаат дека е овде бидејќи можат да го следат патот на ѕвездите во центарот на галаксијата. Тие забележале дека ѕвездите орбитираат околу огромно невидливо тело. Се очекува проектот наречен „Event Horizon Telescope“ да резултира со први фотографии од работ на црната дупка во наредните месеци.

Продолжува на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар