11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Секоја личност сака да биде почитувана и ценета од семејството, од пријателите и од колегите. Но, понекогаш, сами ги уништувате сите напори што сте ги вложиле за да ја изградите вашата репутација преку невнимателно кажани зборови или преку начин на однесување што изгледа безопасно. Меѓутоа, луѓето околу вас ги толкуваат тие сигнали на свој начин. Во продолжение прочитајте во кои ситуации се девалвирате, дури и без да забележите.

1. Емоционална уцена

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Овие прашања се сметаат за емоционална уцена и ги тераат луѓето да го потврдат она што веќе го кажале. Обично ги нервира луѓето, иако вие не го забележувате тоа. Обидете се да внимавате што зборувате и да го замените „Сериозно?“ со нешто посоодветно.

2. Лицемерие

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Ако му кажете „не“ на некого, направете го тоа внимателно, но бидете јасни. Ако почнете да ја фалите личноста и ако ѝ кажете колку е добра, тоа само ќе ја влоши ситуацијата.

3. Се обидувате да се ослободите од целата одговорност

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Овде станува збор за луѓето кои „никогаш не се виновни“. Тие се обидуваат да избегаат од какви било сомнежи пред да бидат обвинети за што било. Покрај тоа, ова однесување значи дека лицето е навистина несигурно. Не можат да ви веруваат и не ве почитуваат затоа што не сте во можност да преземете одговорност.

4. Постојано глумите дека сте навредени

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Лицето кое секогаш се однесува навредено или љубоморно без причина веќе не се смета за рамноправно со другите, туку се третира како дете кое не може да ги контролира сопствените емоции. Исто така, покажува несигурност, што воопшто не е добро.

5. Зборување за туѓите проблеми и игнорирање на своите

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Постојат луѓе кои не сакаат да зборуваат за своите проблеми и тоа е нивно право. Но, ако сакате да зборувате за вашите проблеми, тоа е во ред. Не плашете се да им кажувате за вашите проблеми на луѓето кои се обидуваат да ги растоварат своите проблеми врз вас затоа што ќе се уморите од тоа, а луѓето ќе се навикнат да бидете слушател.

6. Користење на зборот „обично“ како изговор

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Овој збор се користи за да се обидете да ги направите вашите грешки да не изгледаат толку сериозни. Но, овие изговори изгледаат патетично и само ги иритираат луѓето. Подобро е да се извините за вашите грешки без многу изговори.

7. Непочитување на сопствените желби

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Ако некој постојано ги игнорира сопствените желби и потреби поради несигурност или поради туѓите проблеми, другите луѓе исто така ќе започнат да ги игнорираат неговите желби. Направете го она што сакате да го направите ако тоа не претставува проблем за другите луѓе.

8. Постојано сте незадоволни

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Сите се изморени и иритирани одвреме-навреме, но има луѓе кои секогаш се во ваква состојба. Никој не сака да биде пријател со вакви луѓе. Негативноста не привлекува луѓе. Исто така, овие луѓе се несреќни „деца“ со кои е тешко да се комуницира.

9. Генерализирани обвинувања

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Понекогаш, среде расправија, може да кажете нешто глупаво. Но, треба да размислите многу внимателно за тоа што сакате да го кажете. Бидете конкретни и објаснете како се чувствувате. Генерализираните обвинувања звучат како да немате што да кажете, туку сакате само расправија.

10. Се потценувате кога зборувате за себе

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Навидум безопасните зборови што ги кажувате кога разговарате со вашите пријатели можат да ве девалвираат во очите на другите луѓе. Обидете се да не користите зборови како „прасе“, „дебел“, „глупав“ и сл.

11. Користите фрази од кои луѓето се навистина уморни

11 начини на кои си ја уништувате репутацијата без да бидете свесни за тоа

Луѓето со кои зборувате веројатно ги имаат слушнато овие зборови многупати, така што тие всушност не значат ништо. Иритирачки е да се слушне такво нешто и тоа значи дека веројатно не знаете што друго да кажете. Па, ако немате што друго да кажете, не кажувајте ништо. Тоа е подобро отколку да ги кажувате истите фрази само за да кажете нешто.

Погледнете кои знаци покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар