12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Повеќето луѓе го поврзуваат зборот „себичен“ со непријатна личност која мисли само на себе. Но, психолозите тврдат дека да се биде себичен е всушност корисно во некои ситуации. Погледнете во кои ситуации треба да покажете поголема љубов кон себе и да им покажете заби на тие околу вас. Ова се карактеристиките на здравото егоистично однесување кое може да ги заштити вашите лични граници.

1. Се прифаќаат такви какви што се, но ги земаат предвид и своите несовршености

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Сите луѓе се свесни за својот изглед и за своите карактеристики, но понекогаш луѓето немаат добри манири и чувствуваат потреба да ве потсетат на нив. Во овој случај, со остриот, но интелигентен одговор ќе ѝ го покажете местото на неучтивата личност.

2. Не се обидуваат да ги натераат луѓето да бидат како нив

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Желбата да ги претворите сите околу вас да бидат како вас не е во ред, а уште повознемирувачко е кога луѓето ги тераат своите мали деца да го сторат тоа. Денес, во тренд се задоволството и учтивоста, а не пофалбите и ласкањето.

3. Тие ја објаснуваат својата гледна точка мирно и јасно

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Нормално е да го побарате тоа што го сакате и да не се срамите за тоа. Зборовите што самовилата ѝ ги кажува на Пепелашка за штетата од тоа да не оди на балот кога тоа го заслужува, се соодветни за оваа ситуација. Во секој од нас живее Пепелашка, но наместо волшебно стапче, имаме право на одредени работи.

4. Не се срамат да го кажат своето мислење

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Понекогаш правите работи што се во спротивност на вашите желби, само затоа што другите луѓе се обидуваат да ви наметнат необични должности. Во овој случај, подобро е да направите пауза и да размислите дали навистина сакате да го потрошите вашето лично време на некоја јавна работа. Ако вашиот одговор е „не“, одбијте ја понудата без каење.

5. Може да кажат „не“ ако некое барање е во спротивност со нивните интереси

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Честопати ги жртвувате своите лични интереси за доброто на другите затоа што не сакате да ги нарушите односите? Кога луѓето ќе го забележат тоа, ќе почнат да ве искористуваат за свои интереси. Нема ништо срамно да им кажете „не“ на луѓето што се однесуваат себично. Ако вашата пријателка знае дека работите многу и се враќате дома доцна, но постојано ве замолува да ѝ го чувате детето, крајно време е да размислите за вашиот однос.

6. Не страдаат од чувство на вина

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Многу жени веќе почнаа да живеат според принципот: „Ако не се грижам за себе, никој друг нема да се грижи за мене“ и не чувствуваат никаква вина поради тоа. Делењето на домашните обврски меѓу членовите на семејството веќе не се смета за нешто срамно.

7. Тие не ветуваат ништо никому

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Еден од начините да манипулирате психолошки со некоја личност е да ја принудите да ви вети нешто. Но, самоуверените луѓе не ветуваат ништо и не прават ништо против својата волја. Како прво, тие размислуваат за тоа колкави се шансите да ги исполнат дадените ветувања, а не за тоа колку слатко изгледаат во очите на тој што им бара ветување.

8. Тие не зависат од триковите на манипулаторите

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Вработените во услужната дејност се однесуваат многу добро кон редовните клиенти и им даваат специјални попусти. Но, понекогаш, дури и сериозните компании го кршат протокол само за да ве натераат да се вратите кај нив. Кратко и категорично „не“ е совршено за таков вид грубост.

9. Не дозволуваат да бидат деконцентрирани од споредни задачи

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Успешните луѓе знаат што сакаат и тие се движат во таа насока, дури и ако имаат некои поинтересни работи за правење. Прво, тие ги завршуваат важните задачи, а потоа се префрлаат на забавни активности.

10. Не обрнуваат внимание на критиките

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Понекогаш луѓето се обидуваат да добијат нешто со тоа што ги напаѓаат на другите. На пример, кога сакаат да добијат удобно место во јавниот превоз, тие почнуваат да ја користат својата возраст или позиција. Но, овие трикови не функционираат кај „здравите“ егоисти затоа што не брзаат да се оправдаат пред да ја проценат ситуацијата.

11. Тие не ги толерираат барањата на бесрамните луѓе

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Нема ништо срамно во тоа да не им дозволите на овие луѓе да навлезат на вашата територија. Затоа што ако еднаш подлегнете на шармантната насмевка на слатките зборови на соседот, наскоро неговите работи може да стојат пред вашата влезна врата и да останат таму долго време.

12. Не забораваат на детето во себе

12 знаци што покажуваат дека луѓето нема да ви дозволат да се однесувате лошо кон нив

Во ред е да се плачете кога сте тажни и да се радувате кога сте среќни. Вашата возраст не треба да ве спречува во тоа. Не дозволувајте другите да ви наметнуваат норми и рамки на пристојност и да ве натераат да живеете според туѓ прирачник за живот.

Погледнете ги овие 9 психолошки трикови што ќе ви помогнат да бидете во предност во секоја ситуација.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар