депресија | Кафе пауза - Part 4

Како емоционалното запоставување во детството предизвикува депресија подоцна во животот?

Многу луѓе минуваат децении од животот целосно несвесни дека нешто им недостасува...

Млада мајка ја покажа страната на депресијата што не ја гледаме

На 30-ти јуни, Британи Ернспергер направила многу искрена објава за нејзината депресија и за тоа како таа не ѝ дозволува да се грижи за себе.

Психолог издвојува 4 моќни причини зошто треба да одберете живот наместо смрт

На неодамнешно предавање психологот Џордан Питерсон прочитал сериозно прашање од анонимен слушател...

Како да се справите со депресијата кога немате волја за ништо?

Депресијата е ужасна и вистински предизвик е да го поминете денот, но постојат неколку начини на кои можете да си помогнете.

Интересно истражување: Безвремен музички хит што помага при борбата со депресија

Научниците дошле до интересни податоци дека музиката и пеењето го забрзува развојот на мозочните функции и им помага во борбата против депресијата, особено кај децата.

11 здравствени ризици поврзани со мигрените

Доколку страдате од мигрени, тогаш можеби се наоѓате во ризичните групи за некои заболувања.

5 работи за депресијата кои никој нема да ви ги каже

Можеби сте помислиле дека лековите не се доволно и сакате подлабоко да навлезете во проблемот, да го откриете неговиот корен.

Внимавајте: Овие видови лекови може да предизвикаат епизоди на депресија

Лековите постојат за пациентите да се чувствуваат подобро и во најголем дел од времето добро ја завршуваат намената. Но, секој лек има и листа на ретки и чести несакани ефекти.

Како да се справите со депресијата за време на бременоста без лекови?

Речиси 10% од жените страдаат од депресија за време на бременоста. Таа се манифестира како замор, мизерија, проблеми со концентрацијата, тага или страв.

11 скриени навики на луѓето со депресија

Постои голема разлика помеѓу клиничката депресија и нормалната тага. Тагата е како еклипса, додека депресијата секако постојана ноќ.

Кај кои жени постојат поголеми шанси за појава на депресија?

Уште позагрижувачко е објаснувањето зошто ова се случува во нашето општество.

Дали депресијата е нормална реакција на ненормално општество?

Депресијата е едно од најчестите ментални нарушувања. Се претпоставува дека низ целиот свет над 300 милиони луѓе страдаат од неа.