На која возраст е најдобро вашето дете да го добие својот прв мобилен телефон?

На која возраст е најдобро вашето дете да го добие својот прв мобилен телефон?

Денес, паметните телефони станаа потреба. Покрај тоа, помладите генерации комуницираат многу почесто преку разни апликации и социјални мрежи отколку лице в лице. Освен тоа, на одредена возраст, децата кои не поседуваат мобилен телефон потешко комуницираат со пријателите.

На која возраст е најдобро вашето дете да го добие својот прв мобилен телефон?

„Детето што нема телефон е изоставено од протокот на комуникација и најверојатно ќе биде исфрлено од групата“, вели Енон Ланденберг, кој ja дизајнирал апликацијата „Bosco“, што им овозможува на родителите да ја контролираат содржината што нивните деца ја гледаат на своите паметни телефони.

Секако, поседувањето телефон може да го изложи вашето дете на разни опасности, како што се малтретирање преку Интернет или виртуелна злоупотреба. Исто така, постои ризик од развој на зависност од телефони. Тоа значи дека одлуката да му купите телефон на вашето дете не е одлука што треба да ја прифатите лесно.

Д-р Лим Бун Ленг од Центарот за психолошки велнес истакнува дека телефонот му овозможува на вашето дете пристап до „алтернативниот свет“ што може да биде опасен. Затоа, треба да ја следите употребата на телефонот и на Интернетот и да го ограничите пристапот до содржина за возрасни. Затоа, тој предлага да му дозволите на детето на возраст од 10 години да користи мобилен телефон исклучиво под ваш надзор. Според него, вашето дете треба да добие слободен пристап до мобилен телефон кога ќе наполни 15 години и откако ќе покаже зрелост во однесувањето надвор од светот на Интернетот.

Сепак, други експерти сметаат дека не постои соодветна возраст на која треба да им се дозволи на децата да поседуваат паметен телефон. Но, на возраст од 7 до 9 години, родителите им дозволуваат на децата да користат телефонот за да комуницираат со нив.

Бидејќи сите деца се различни, експертите ги наведоа факторите што треба да ги земете предвид пред да купите телефон за вашето дете:

1. Дали телефонот е желба или потреба? За што ќе го користи телефонот вашето дете?

Разговарајте со вашето дете за да откриете дали има практични причини за поседување телефон.

2. Дали детето се однесува одговорно кон своите работи?

Најновите паметни телефони имаат прилично високи цени. Ако некое дете често ги губи своите работи, купувањето телефон може да се покаже како скапа грешка. Покрај тоа, секоја лична информација може да заврши во погрешни раце.

3. Дали вашето дете е доволно зрело?

Паметните телефони се всушност само уште еден начин за вашето дете да има пристап до Интернет и до социјалните мрежи и затоа вештините за дигитална писменост се неопходни за да се обезбеди безбедна употреба. Лим забележува дека децата можат да избегнат проблеми само ако можат да направат разлика помеѓу точни и погрешни информации. Исто така, треба да знаат како да избегнуваат непријатна содржина на Интернет, како што е порнографијата.

4. Дали детето е подготвено?

Принудени сте да бидете во чекор со најновите технолошки трендови за да можете да го држите вашето дете подалеку од заканите преку Интернет. Ланденберг посочува дека злонамерните апликации за паметни телефони постојано се ажурираат.

„Родителите треба да обрнат внимание на апликациите што овозможуваат анонимна комуникација меѓу луѓето бидејќи тие можат да доведат до злонамерни активности“, предупредува тој.

Прочитајте на која возраст треба децата да започнат да помагаат во домашните обврски.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар