На која возраст треба децата да започнат да помагаат во домашните обврски?

На која возраст треба децата да започнат да помагаат во домашните обврски?

Според научниците, децата кои помагаат во домашните обврски постигнуваат подобри резултати во текот на животот. Домашните обврски можат дури и да го подобрат менталното здравје на децата бидејќи тие се вклучени во помагањето и се чувствуваат важни. Сепак, секоја обврска треба да се воведе на одредена возраст и родителите не треба да го искористуваат тоа за да си ги намалат обврските. Наместо тоа, овие задолженија треба да се користат како начин да им се предадат вредни животни лекции на децата. Прочитајте кои обврски се соодветни за возраста и какви придобивки ќе имате од нив.

2-5 години: учење ред и редослед

На која возраст треба децата да започнат да помагаат во домашните обврски?

Домашните обврски треба да им помогнат на малите деца да развијат нови вештини и да им покажат дека секоја задача има почеток, средина и крај – ја облекувате облеката, ја носите, а потоа ја ставате во корпа за нечисти алишта. Најлесните домашни задачи ќе ги научат децата како да ги поделат поголемите проекти на помали чекори во иднина.

Забелешка: Обврските во секоја нова возрасна група ги вклучуваат обврските од сите претходни возрасни групи.

Предложени домашни обврски: средување на играчките и книгите, ставање на алиштата во корпа, средување на креветот и собирање на чиниите по јадењето.

6-7 години: помагање и учество во тимска работа

На која возраст треба децата да започнат да помагаат во домашните обврски?

На оваа возраст, децата се во можност да помагаат повеќе низ куќата. Оваа возраст е соодветна за да се всади важноста на тимската работа и на помагањето на другите: децата можат да ви помогнат при готвењето, поставувањето на трпезата, правењето списоци со намирници и внесувањето на потребните работи од продавницата. Исто така, грижата за домашното милениче не само што ги учи да помагаат туку е и забавна. Генерално, детето ќе се чувствува вклучено и ќе има можност подобро да се поврзе со членовите на семејството.

Предложени домашни работи: помагање при подготовка на оброци, помагање при купување намирници, поставување трпеза, хранење на домашните миленици и наводнување на растенијата.

8-9 години: сфаќање дека сè има свое место

На која возраст треба децата да започнат да помагаат во домашните обврски?

Како што растат децата, тие можат да преземат поголема одговорност, како на пример да управуваат со своите работи. Околу нив има систем каде што сè има свое одредено место. Тие треба да го организираат својот животен простор така што секој уред, училишен прибор, играчка и парче облека ќе бидат на своето место. На овој начин, детето учи да биде доследно и како да го одржува просторот за живеење уреден.

Предложени домашни работи: организирање на своите работи, диплење алишта, празнење на машината за миење садови и прибирање на приборот за јадење и садовите.

10-11 години: да станете посамоуверени

На која возраст треба децата да започнат да помагаат во домашните обврски?

Сега е време да се подготвите за поголеми задачи. Во овој период, може да се воведат обврски како пакување ручек или подготвување појадок пред училиште. Комплексните, повеќефазни обврски како правењето појадок ги охрабруваат децата да планираат однапред и да ги откријат потребните чекори за да завршат некоја задача. Ова ќе им помогне на децата да стекнат вештини за управување со времето и за решавање проблеми.

Предложени домашни работи: правење појадок, пакување ручек за на училиште, празнење на корпите за отпадоци, фрлање ѓубре, бришење прашина, чистење и проверка на поштенското сандаче.

12-15 години: поставување приоритети

На која возраст треба децата да започнат да помагаат во домашните обврски?

Домашните обврски можат да им помогнат на тинејџерите да изградат позитивна самодоверба ако се чувствуваат способни и доверливи или со други зборови, ако се третираат како возрасни. Воведувањето нови обврски соодветни за возраста може да направи чудо за мотивацијата на вашиот тинејџер. Важно е да ги научите децата на самодисциплина и како да поставуваат приоритети, така што спроведувањето флексибилност и слобода околу домашните обврски може да биде добра идеја.

Предложени домашни работи: миење автомобили, перење алишта, работа во дворот, чистење, косење трева, менување чаршафи, пеглање, шиење копчиња и чистење прозорци.

16+ години: подготвување за влез во светот на возрасните

На која возраст треба децата да започнат да помагаат во домашните обврски?

Кога децата ќе влезат во адолесценција, тие се веќе прилично способни, така што нивните обврски вклучуваат сè што треба да може да направи еден возрасен човек. Тие вклучуваат управување со пари и справување со итни ситуации. Сепак, иако сите овие вештини дефинитивно ќе им помогнат на тинејџерите да се снаоѓаат подобро подоцна во животот, тоа не значи дека треба да им ги предадете сите обврски на вашите деца. На крајот на краиштата, тие се само луѓе.

Предложени домашни работи: шопинг, готвење оброци, одржување на автомобилот, купување намирници, промена на светилките, чистење на апаратите за домаќинство (одмрзнување на замрзнувачот) итн.

Прочитајте со кои психолошки проблеми треба да се справите пред да имате деца.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар