7 психолошки проблеми со кои треба да се справите пред да имате деца

7 психолошки проблеми со кои треба да се справите пред да имате деца

Психолошките проблеми со самодовербата, со кариерата, па дури и оние проблеми помеѓу сопружниците можат многу да влијаат на новороденчето. Затоа е важно да се справите со сите овие проблеми пред да имате деца.

1. Веќе имате деца, но сакате уште

7 психолошки проблеми со кои треба да се справите пред да имате деца

Понекогаш, причината за тоа што сакате да имате многу деца произлегува од желбата да се пополни некоја внатрешна празнина или загуба од несреќното детство. Тоа значи дека да сакате да имате повеќе деца не е секогаш добро и можеби постои проблем за кој треба да разговарате со специјалист.

2. Очекувате дека бебето ќе ви ја спаси врската

7 психолошки проблеми со кои треба да се справите пред да имате деца

Дури 67% од паровите велат дека се намалува задоволството во врската по раѓањето на првото дете. Тоа обично се јавува околу шестиот месец кај жените и деветтиот месец кај мажите откако ќе се роди бебето. Ако планирате да го спасите бракот на овој начин, тоа не е добра идеја.

3. Вашата кариера е вашиот главен приоритет

7 психолошки проблеми со кои треба да се справите пред да имате деца

Работохоличноста на родителот негативно влијае не само на самите родители, туку и на нивните деца. Тие обично се емоционално запоставени и се чувствуваат невидливи. Како резултат на тоа, децата може да почнат да се чувствуваат виновно и да имаат ниска самодоверба.

4. Не сте задоволни од сопствениот живот

7 психолошки проблеми со кои треба да се справите пред да имате деца

Според Државниот универзитет во Мичиген, малите деца учат преку копирање на однесувањето на своите родители. Ова значи дека вашето дете ќе биде како вас, па затоа е важно да се појавите пред него како самоуверена личност со сопствени цели и желби. Во спротивно, децата може да ја имитираат вашата неизвесност во животот, што може да ги спречи да ги постигнат своите цели во иднина.

5. Вие сè уште се чувствувате како дете

7 психолошки проблеми со кои треба да се справите пред да имате деца

Психолозите имаат дури и посебен термин „инфантилизам“, кој опишува личност која главно се однесува како дете, а е возрасна. Овие луѓе се водени од емоциите, а не од нивниот разум. Родителството бара истрајност и самоконтрола, а децата го копираат однесувањето на луѓето околу нив, па затоа им треба пример на емотивно стабилна личност.

6. Се борите со стрес и вознемиреност

7 психолошки проблеми со кои треба да се справите пред да имате деца

Едно истражување открива дека негативните емоции на родителите може да влијаат на развојот на нивните деца на многу лош начин. Експертите веруваат дека особено силно влијание се јавува во првата година од животот на бебето. Како резултат на тоа, можно е децата да стекнат негативно однесување и негативно расположение од своите родители. Правилото е едноставно: вашата среќа ќе го направи вашето дете среќно.

7. Очекувате совршенство во секој аспект од животот

7 психолошки проблеми со кои треба да се справите пред да имате деца

Перфекционизмот честопати е предизвикан од страв од неуспех, од чувство на недостојност, од ниска самодоверба и од лоши искуства во детството. Родителите треба сами да ја преземат контролата врз овој психолошки проблем затоа што нивните деца понекогаш нема да бидат послушни и нема да сакаат да ги сработат домашните задачи. Бидете подготвени дека понекогаш ќе мора да повторите нешто повеќе пати.

Прочитајте кои се 10-те грешки што родителите треба да престанат да ги прават.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар