Можете ли да ги решите овие загатки без да погледнете во одговорите?

Можете ли да ги решите овие загатки без да погледнете во одговорите?

Погледнете ги овие интересни загатки кои сигурно ќе ви ги размрдаат мозочните клетки. Направени од веб-сајтот Propensity For Curiosity, тие ќе ја задоволат сечија љубопитност, а преставуваат предизвик дури и за најискусните решавачи на загатки. Затоа, седнете на некое удобно место, активирајте ги менталните мускули и концентрирајте се. Обидете се да ги решите загатките без да погледнете во одговорите. Правила нема, а времето ви е неограничено. Уживајте.

Можете ли да ги решите овие загатки без да погледнете во одговорите?

Кривичен престапник е осуден на доживотен затвор. Треба да избере помеѓу 3 затворски ќелии: Едната е постојано во оган, другата – тренирани убијци со полни оружја и третата – лавови кои не јаделе со години. Која ќелија е најбезбедна?

 • Одговор

  Третата, бидејќи лавовите веројатно умреле од глад.

Овој древен изум им овозможува на луѓето да гледаат низ ѕидовите. За што станува збор?

 • Одговор

  Прозорец.

Не се помрднувам од аголот, но патувам низ целиот свет. Што сум јас?

 • Одговор

  Поштенска марка.

Чистач ги чистел прозорците на 25-тиот кат на еден облакодер. Одеднаш се лизнал и паднал. Немал никаква безбедносна опрема и ништо што би можело да му го олесни падот. Како успеал да остане неповреден?

 • Одговор

  Ги чистел прозорците однатре.

Јас сум прва на екваторот, втора во меридијанот. Се појавувам два пати во неделата, но ме гледате само еднаш во векот. Што сум јас?

 • Одговор

  Буквата „Е“.

Многумина ме слушнале, но никој не ме видел и никогаш нема да зборнам сѐ додека мене некој не ми зборне.

 • Одговор

  Ехо.

Повредуваме без никого да допреме. Ја носиме вистината, но ги носиме и лагите. Нам не ни се суди по големината, туку по содржината. Што сме ние?

 • Одговор

  Зборови.

Имам мориња без вода. Шуми без дрвја. Пустини без песок. Планини без врвови. Што сум јас?

 • Одговор

  Географска карта.

Една жена се родила во 1948-та година, но неодамна го прославила својот 16-ти роденден. Како е тоа можно?

 • Одговор

  Родена е на 29-ти февруари, односно во престапна година.

Имаме јазик, но не го користиме за зборување. Не можеме да чекориме сами по себе, но можеме да појдеме каде и да посакаме. Што сме ние?

 • Одговор

  Чевли.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Новинар. Самопрогласен актер. Џедај. Животна форма еволуирана да живее од филмови, видеоигри, музика, хумор и технологија. Хоби и рекреација: Појадок, ручек, вечера.

Поврзани содржини

Остави коментар