Бонтон на маса: 14 манири за коишто повеќето луѓе немаат ни слушнато

Погледнете ја оваа листа од 14 практични совети, кои ќе ви помогнат да се чувствувате удобно, додека јадете на некоја свечена прослава или деловен состанок.

Бонтонот не е само нешто од минатото: Правилно однесување на вистинските дами и господа

Ако ви е грижа што мислат другите, тогаш многу е важно каков впечаток ќе им оставите, особено првиот пат кога ќе ги запознаете.

5 основни правила на свадбениот бонтон

Дали ги знаете основните правила на свадбениот бонтон?

Што никако не смеете да правите на свадба?

Ова е свадбениот бонтон кој не смеете да го прекршите.
Датум: 28 мар 2014
, Автор:

Никогаш не треба да прашувате за…

Љубопитноста е дел од човековата природа, но има одредени прашања кои ја преминуваат границата на културното однесување и создаваат непријатност.

Како да се однесувате кога добивате подарок?

Многумина од нас не знаат како културно да реагираат кога ќе добијат подарок. За да знаете како да се однесувате во наредна таква прилика, следете ги следниве бон-тон правила.

Како да дадете одредени сигнали со приборот за јадење кога јадете во ресторан?

Наместо силно да се фатите за чинијата кога келнерот ќе посегне по неа, културно сигнализирајте му дека само паузирате до следниот залак.
Датум: 25 јул 2013
, Автор:

Македонскиот бонтон на одмор

Ве молам да не си контрираме на релација Охрид-Скопје и други градови, туристи, пари и слично, сите сме во иста каша! А во случајов, зборам за културата, која ние како Македонци ја имаме на одмор!
Датум: 03 јун 2012
, Автор:

Кога чиниите се гости на вечера

Серија фотографии наречена „Кодекс за однесување на вечера“ во која што главни ѕвезди се чиниите и останатиот прибор за јадење.

Во големи наводници

Зошто да „бркаме“ некакви европски стандарди или да се трудиме да бидеме културни? Супер сме си вака. Одлично се раководиме според веќе постоечкиот бонтон.
Датум: 08 апр 2012
, Автор:

9 етички грешки што ги правиме со смартфоните

Дали сте вие од оние луѓе кои твитаат под маса на здодевните состаноци? Дали го ставате телефонот секогаш на масата, дури и кога сте на ручек или вечера, па вашиот смартфон го сервирате како дел од приборот? Дали го поставувате вашиот најнов Фејсбук-статус додека другите ви зборуваат?
Датум: 18 апр 2011
, Автор: