Чоколаден колач со вишни

Благо кое сите ќе го обожаваат…

Чоколаден колач со вишни

Потребни состојки за пандишпан:

  • 6 белки
  • 300 г шеќер во прав
  • 1 лажица оцет

Потребни состојки за прелив:

  • 6 жолчки
  • 200 г шеќер во прав
  • 3-4 реда чоколадо за готвење
  • 1 маргарин
  • 2 јајца
  • ½ кг исчистени вишни

За декорација:

  • шлаг

Начин на подготовка: Рерната загрејте ја на 150 степени Целзиусови. Шесте белки изматете ги заедно со 300 г шеќер во прав и во смесата додадете ја лажицата оцет. Обложете еден плех со хартија за печење и убаво распоредете ја смесата. Печете околу еден час.

Шесте жолчки изматете ги со 200 грама шеќер во прав, ставете ги во еден метален сад и топете ги на пареа. Потоа додадете го и чоколадото. Откако ќе се стопи и чоколадото, тргнете го металниот сад и оставете ја смесата да се олади.

Во оладената смеса од жолчки и чоколадо додадете го маргаринот, кој претходно ќе го растопите и двете цели јајца. Смесата убаво изматете ја, а потоа додадете ги и вишните.

Потоа пандишпанот полијте го со преливот, а одозгора декорирајте со шлаг.

Напомена: Вишните можете да ги замените и со малини, шумско овошје или друго сезонско овошје.


Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.

За авторот
Дипломиран новинар со широк спектар на интереси. Љубител на ТВ серии, фудбал и Цедевита. Статистичар по природа и страстен фан на Јувентус и Роџер Федерер.

Поврзани содржини

  1. Delica Reply

    ИЗгледа прекусено. Еве што ќе се прави викендов :)

Остави коментар