Зошто треба да јадете колку што е можно повеќе сини плодови ова лето?

Овошјето со сина боја има многу здравствени придобивки поради природните соединенија што се наоѓаат во него. Капините, боровинките, црното грозје и сливите, покрај тоа што изгледаат убаво, тие се и моќни сојузници на здравјето. Синото овошје содржи многу корисни растителни соединенија наречени полифеноли, кои се одговорни за бојата на овошјето, но и за многу здравствени придобивки.

Зошто треба да јадете колку што е можно повеќе сини плодови ова лето?

Сините плодови се полни со полифенолни соединенија наречени антоцијанини. Истражувањата покажуваат дека овие антиоксидантни пигменти можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес тип 2, па дури и некои видови рак. Овие 6 сини плодови имаат големи здравствени придобивки.

1. Боровинка

Боровинките се богати со растителни влакна и содржат малку калории. Тие содржат високо ниво на хранливи материи, како манган, витамин Ц и витамин К. Исто така, тие полни со антоцијанини кои помагаат да се заштити вашето тело од оксидативен стрес и го подобруваат целокупното здравје. Редовното консумирање боровинки богати со антиоксиданти може да помогне во намалувањето на ризикот од многу хронични заболувања.

2. Црно грозје

Изобилството на антиоксиданти во црното грозје може да ви помогне да ги зајакнете имунолошката функција на телото и здравјето на мозокот, како и да ги подобрите расположението и меморијата. За време на сезоната на ова овошје, можете да го јадете свежо или да го пиете како сок за да ги почувствувате сите негови здравствени придобивки.

3. Црна рибизла

Темносините бобинки со остар вкус се полни со витамин Ц. Консумирањето една чаша црна рибизла може да ви обезбеди повеќе од двојно од дневната препорачана вредност на витамин Ц. Ова ја прави црната рибизла одлична во зајакнувањето на имунолошкиот систем. Витаминот Ц може да ја заштити вашата кожа од оксидативен стрес и да придонесе за раст на здрава, младешка кожа. Покрај тоа, витаминот Ц може да помогне во одржувањето на здравјето на коските и забите.

4. Капина

Една чаша капини содржи и до осум грама влакна. Слично на боровинките, капините се богат извор на манган и витамини Ц и К. Сите овие хранливи материи се неопходни за оптимален раст и развој на коските, а исто така имаат и функција во подобрувањето на згрутчувањето на крвта.

5. Аронија

Како еден од најпопуларните природни лекови против настинки и грип, аронијата е бобинка што служи за зајакнување на вашиот имунитет. Поради нивниот многу остар вкус, најдобро е да ја консумирате аронијата во форма на сирупи, џемови, чаеви или матичен млеч. Покрај тоа што содржи природно изобилство на антоцијанини, аронијата е особено богата со витамини Б6 и Ц.

6. Слива

Откако ќе се исушат, сливите можат да бидат од голема корист за вашиот дигестивен систем. Сливите се полни со диетални влакна кои можат да помогнат во олеснување на запекот и да го поттикнат редовното празнење на дебелото црево.

Прочитајте кои 4 видови овошје и зеленчук содржат токсични материи.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар