Знаци за трауматско приврзување кон партнерот

Знаци за трауматско приврзување кон партнерот

Трауматската приврзаност е една од главните карактеристики на токсичните врски. Ова е генерално тешко да се препознае во врската, додека може да биде многу поочигледно за надворешните набљудувачи и е резултат на постојана манипулација во врската.

Знаци за трауматско поврзување со партнерот

Кога на почетокот на врската нашите стари рани ги поврзуваме со траумите на партнерот, чувствуваме длабока поврзаност со него и имаме чувство дека сме „дома“ затоа што наидуваме на слични искуства од детството, слични повреди. Наскоро врската почнува да доживува интензивни подеми и падови без престан, поради што се создава дополнителна приврзаност. Овие бескрајни циклуси на злоупотреба исто така создаваат интензивна зависност од партнерот. Имено, кога наидуваме на моменти на занемарување во животот, нашиот мозок хемиски се прилагодува да се фокусира на моментите на безбедност и олеснување. Тоа значи дека повеќе се фокусираме на оние (во овој случај ретки) моменти на олеснување, кога другата личност ни покажува наклонетост, отколку на сите други моменти на злоупотреба.

Кога ќе се најдеме во криза, нашето тело го исклучува делот од мозокот кој има способност да размислува долгорочно. Ова може да создаде чувство на потреба од токсичен партнер за да преживее, што често може да се помеша со љубов. Врската базирана на траума е всушност хормонална приврзаност создадена од повеќекратно злоставување од страна на партнерот, која потоа се заменува одвреме-навреме со партнер кој нè „спасува“, се грижи за нас, ни купува подароци итн.

Изневерувањето, емоционалната злоупотреба и манипулацијата се вистинските елементи за трауматична врска. Благодарение на овие фактори помалку веројатно е дека личноста ќе ја препознае токсичната врска:

  • лошо ментално здравје
  • ниска самодоверба
  • финансиски проблеми
  • недостаток на поддршка (во семејството, пријателите, околината)
  • трауми од минатото

Еден од најчестите знаци на трауматска врска е чувството на должност – токсичната личност наметнува чувство на должност и неправда на другата личност. Така, другата личност секогаш се чувствува како да му должи нешто на токсичниот партнер. Лицето кое злоупотребува често има сериозни психолошки проблеми со кои се бори и во исто време ги користи како изговор за несоодветно однесување. Партнерот чувствува дека мора да се грижи за благосостојбата на насилникот и да го брани од луѓе кои не ја поддржуваат врската.

Луѓето кои се злоставувани се соочуваат со негативни емоции, но не сакаат никој да ги забележи. Дури и во врска, тие не се чувствуваат безбедно да ги изразат бидејќи знаат дека ќе следи негативна реакција на партнерот. Личноста често се чувствува како да треба да игра различни улоги за својот партнер и да биде „сè“ – љубовник, најдобар пријател, родител, терапевт, учител итн.

Ако мислите дека доживувате трауматска приврзаност, многу е важно да побарате помош од квалификувано лице (на пр. психолог или терапевт) за да можете да ставите крај на токсичната врска и да свртите ново поглавје во животот.

Откако прочитавте кои знаци укажуваат на вашата трауматска поврзаност со партнерот, можеби ќе сакате да прочитате и како да им помогнете на оние кои се жртва на емоционална злоупотреба.

Извор: sensa.mondo.rs


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар