Торта „Тропикана“ – освежувачки десерт со ананас, кокос и ореви

Оваа овошна торта е идеална за освежување во текот на топлите летни денови.

Торта „Тропикана“ - освежувачки десерт со ананас, кокос и ореви

Потребни состојки:

За кора:

  • 180 грама брашно
  • 280 грама шеќер
  • 2 лажички сода бикарбона
  • 2 конзерви ананас
  • 2 јајца
  • 40 грама кокос

За фил:

  • 250 грама маскарпоне сирење
  • 100 грама путер
  • 65 грама шеќер во прав
  • 120 грама сечкани ореви
  • 1 ванилин шеќер

Начин на подготовка:

Изматете ги јајцата, додајте малку шеќер и сокот од ананас од конзервата.

Додајте ги брашното, сода бикарбоната, сечканиот ананас, кокосот и оревите и измешајте. Поделете ја смесата во 2 подмачкани плехови и печете околу 40 минути, на температура од 170 °С до 180 °С.

Колачот ќе биде многу влажен и најдобро е да стои во фрижидер цела ноќ.

Измешајте ги состојките за фил и нанесете го на двата дела од тортата, а потоа украсете ги страните и горниот дел.

Одозгора украсете со ананас или со друго овошје по желба.

Погледнете го овој лесен рецепт за вкусен леб од нутела.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар