10 рецепти кои се одлични за во есен

10 рецепти кои се одлични за во есен

Есента е период во кој започнуваат многу работи: новата школска година, нови модни трендови, како и најважното – поладно време. Веќе пристигнуваат новите производи за новата сезона. Оваа колекција на прекрасни рецепти, не само што ќе ве подготви за студената сезона кога доаѓа, туку и ќе ви донесе слатко уживање во секое залче.

Супи, салати, тестенини, пити, месо, рижото, па дури и десерти и есенски напитоци – во оваа листа ќе најдете рецепти за секакви вкусови и за секој дел од оброкот.

1. Крем супа од карфиол

1-10-recepti-koi-se-odlichni-za-vo-esen-kafepauza.mk

Време на подготовка: 1 час и 20 минути
Потребни состојки за 6 порции:
  • 1 лажица путер
  • 1 лажиче маслиново масло
  • 1 струк праз (само светлозелениот дел)
  • 1 мала главица кромид
  • 1 мала главица карфиол
  • вода
  • сол и бибер
Начин на подготовка:
  1. Во големо тенџере со двојно дно, ставете ги путерот и маслиново масло да се загреат на средна температура.
  2. Потоа отстранете ја дршката од карфиолот и тенко исечкајте ја на крукчиња. Останатиот дел од карфиолот исечкајте го во форма на цветчиња и измешајте го со претходно исечканата дршка.
  3. Тенко исечкајте ги и празот и кромидот и додадете ги во тенџерето. Пржете околу 3-5 минути, односно сѐ додека не омекнат. Додадете ¾ од карфиолот, а остатокот зачувајте го за подоцна. Зачинете со сол и бибер, а потоа пржете околу 5 минути.
  4. Додадете доволно вода, така што ќе го покрие тенџерето (околу 4 чаши) и ставете капак. Полека мешајте додека се вари, а откако ќе почне да врие, намалете ја температурата. Мешајте уште 45 минути.
  5. Додадете го преостанатиот дел од карфиолот и варете уште додатни 15 минути, или додека не омекне.
  6. Направете пире од супата користејќи блендер. Во случај на преголема густина, додадете вода.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Живее за добра книга и дише преку пишаниот збор. Кога би можела, цел живот би патувала, би читала и би гледала филмови. Вљубеник во фотографијата и класиката. Оптимист и поборник за љубов. Модата е нејзиниот начин да го изрази своето мислење и став. Животот за неа е уметност, филозофија и добра храна.

Поврзани содржини

  1. Гладен Reply

    Од кога тоа сланината е „панчета“?

Напиши одговор на Гладен Откажи одговор