Хикикомори: Тие не излегуваат од дома, ги избегнуваат сите контакти и тоа го прават уште пред пандемијата

Хикикомори: Тие не излегуваат од дома, ги избегнуваат сите контакти и тоа го прават уште пред пандемијата

Меѓу популацијата на млади луѓе во Јапонија денес, има толку многу кои намерно и долго време, со години, па и со децении, се заклучуваат во куќи и ја прекинуваат комуникацијата со секој што го знаат. Дури имаат и свое име – хикикомори.

Да знаете како да поминете време со себе е вештина што на многу луѓе им недостасува. Знаеме дека затоа оној кој знае како да биде сам, никогаш не е осамен. Изолацијата од остатокот од светот понекогаш е најдобриот начин за одмор и релаксација од стресни ситуации, а младите полесно го бараат својот идентитет во сопствената интимност. Сепак, излегува дека некои луѓе научиле премногу добро како да го постигнат тоа.

Хикикомори: Тие не излегуваат од дома, ги избегнуваат сите контакти и тоа го прават уште пред пандемијата

Поминувањето неколку дена во стан без компанија не го прави човекот дел од заедницата хикикомори, како што се нарекува од страна на поединци кои живеат таков начин на живот. Проблемот настанува кога некој изолиран во својот дом ќе помине најмалку шест месеци со ограничување или целосно укинување на сите социјални контакти, без разлика дали се работи за посети или телефонски разговори. Покрај физичкото растојание, се одвива и психолошко растојание и со текот на времето, целата комуникација исчезнува. Се разбира, ова е неодржливо не само во лична, туку и во која било професионална смисла. Задачите што вклучуваат комуникација со луѓе стануваат проблем. Да се ​​оди на училиште или работа е невозможно, па дури и да се работи од дома ако е потребна интеракција. Ова не значи дека тие воопшто не користат Интернет или социјални мрежи, тие се само скриени корисници. Тие пасивно го набљудуваат реалниот свет преку онлајн игри и социјални мрежи затоа што сè уште ги интересира што се случува таму и не можат да го остават целосно зад себе.

Заедницата хикикомори е формирана во 90-тите години од минатиот век, откако јапонската економија пропадна за време на ледената доба и како резултат на што младите не успеале да ги постигнат своите цели на почетокот на својата кариера. Чувствувајќи се како да не успеале, тие почнале да се повлекуваат и да се дистанцираат од светот.

Истражувањата покажуваат дека трауматските искуства на срамот и поразот обично се докажуваат дека се предизвикувачи на радикално социјално дистанцирање. Тоа можат да бидат мали работни места кои обично брзо се забораваат, како што се неуспесите на некои важни испити. Хикикомори е исто така поврзано со јапонскиот систем на културни вредности, во кој постои висока проценка на фреквенцијата и стравот од срам, па затоа исклучувањето од општеството може да изгледа како културно самоубиство и самоказнување.

Првото име го смислил јапонскиот психијатар и професор Тамаки Саито во 1998 година. Гледајќи го брзиот раст на овој тренд на однесување, тој не можеше да го класифицира како познато нарушување и заклучи дека не ги исполнува критериумите за психијатриска дијагноза, што на никаков начин не ги намали страдањата на хикикоморите или на нивните родители и роднини. На хикикомори денес се гледа како социокултурен феномен, а не како ментална болест. Експертите дури сега започнаа да ја истражуваат можната поврзаност на ова однесување со аутизам, депресија, социјална анксиозност и агорафобија.

Прочитајте и за овој нов нордиски тренд „фрилуфтслив“ – живеење со природата и во нејзина близина.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар