10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Речиси 79% од луѓето во светот имаат кафени очи, 8-10% имаат сини очи, 5% имаат костенливи очи и само 2% од луѓето имаат зелени очи. Покрај овие статистички податоци, истражувачите се обиделе да најдат црти на личноста специфични за секоја боја на очите и откриле некои заеднички карактеристики. Прочитајте какви карактеристики имаат луѓето во зависност од бојата на очите и откријте која боја е најпривлечна.

1. Жените со светли очи полесно поднесуваат болка отколку жените со темни очи

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Едно истражување покажа дека жените со зелени или сини очи можат полесно да се справат со болката и со стресот отколку жените со кафеави и костенливи очи. За време на бременоста и на породувањето, жените со светли очи чувствуваат помалку болка.

Освен тоа, тие поретко се вознемирени или депресивни по раѓањето. Жените со темни очи имаат повеќе негативни мисли.

2. Луѓето со кафени очи се сметаат за доверливи

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Едно истражување во кое беа вклучени 1.016 жени на возраст од 16 до 35 години покажа дека жените често ја поврзуваат бојата на очите со специфични карактеристики. Истражувачите откриле дека луѓето со кафени очи се сметаат за интелигентни, љубезни и доверливи.

3. Луѓето со сини очи се сметаат за слатки и привлечни

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Истото истражување покажа дека луѓето со светли очи се перципираат на различни начини. Всушност, за нив се смета дека се пољубезни и послатки. Се смета дека потемните очи одат рака под рака со интелигенцијата, а сините очи беа поврзани со интелигенцијата од само 7% од учесниците. Но, за разлика од ова, луѓето со сини очи се сметаат за физички попривлечни.

4. Луѓето со зелени очи се сметаат за креативни и лукави

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Дури 29% од учесниците во истражувањето изјавиле дека ги сметаат зелените очи за најатрактивни. Покрај тоа, оваа боја отсликува креативност и еден вид подмолност. Порано, во некои региони зелените очи биле перципирани како злобни.

Но, тоа можеби се должи на фактот што тие се многу ретки.

5. Мажите со светлокафени очи имаат повеќе психички проблеми отколку жените со иста боја на очи

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Според едно истражување, луѓето со светлокафени очи имаат повеќе психички проблеми отколку луѓето со темнокафени или црни очи.

Исто така, се смета дека мажите со светлокафени очи се помалку психички стабилни од жените.

6. Жените со црни очи можат да бидат помалку дружељубиви и самоуверени

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Истражувањето покажа дека 65,38% од жените со црни очи не се многу дружељубиви. Исто така, тие може да имаат ниска самодоверба и помалку амбиции во споредба со мажите со исти очи. Мажите со црни очи имаат подинамичен карактер. Тие можат да бидат избувливи, импулсивни и често се впуштаат во опасни авантури.

7. Луѓето со сини очи повеќе сакаат да пробуваат нови работи

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Уште едно истражување покажа дека луѓето со сини очи се сметаат за експресивни и самоуверени. Тие уживаат да пробуваат нови работи, да стекнуваат нови пријатели, да имаат авантури и да спортуваат.

8. Луѓето со костенливи очи се справуваат добро под притисок

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Дури 50,7% од луѓето со костенливи очи се справуваат добро кога се под стрес или под притисок. Тие исто така се емотивно поврзани со своите работни места.

9. Луѓето со зелени очи се пооптимистични за својата иднина

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Зелените очи доминираат во категориите како поставување цели, оптимизам за иднината и ја сакаат работата што ја работат.

Исто така, овие луѓе почесто донираат (48%) и поставуваат животни цели (65,9%).

10. Луѓето со кафени очи сакаат да го живеат животот во потполност

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Дури 36,5% од луѓето со кафени очи веројатно направиле една работа: го живеат животот во потполност. Оваа група луѓе одржува контакт со очите многу полесно (по луѓето со зелени очи), што може да биде корисно на работното место.

Бонус: Привлечност на бојата на очите

10 работи што бојата на очите може да ги открие за вас

Според истражувањето, највисока оценка за привлечност добиле оние со сиви очи, но сепак, постојат разлики помеѓу половите.

Најпривлечна боја на очи кај жените е сивата, а сината е на второ место.

Најпривлечни бои на очи кај мажите се зелената и костенливата.

Прочитајте што навистина кажува бојата на очите за вашиот љубовен живот.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар