смрт | Кафе пауза

Зошто Бутан е најсреќната држава во светот?

За разлика од Западот, Бутанците не ја кријат смртта. Смртта и претстави на смртта се среќаваат насекаде, особено во будистичката иконографија, каде што можат да се видат шарени, морничави илустрации.

Австриски замок во кој стотици сиромашни луѓе биле осудени на смрт без причина

Сè започнало во 1675 година со судењето на Барбара Колерин, која признала дека нејзиниот син Пол склучил пакт со ѓаволот.

Науката вели дека навистина можеме да умреме од здодевност

Сите ние во животот имаме искусено здодевност, таква што ни предизвикала чувство дека ќе умреме од неа.

Факти за смртта кои никогаш не сте ги слушнале!

Блиската средба со смртта предизвикува интензивни и шокантни соништа

Не вечерва, мртва сум: Женските вилини коњчиња лажираат смрт за да ги избегнат превозбудените машки

Кога станува збор за техники за преживување, повеќето инсекти ја лажираат својата смрт за да избегаат од своите предатори. Но, кај вилините коњчиња нештата се малку поинакви.

Зошто толку многу луѓе умираат на Монт Еверест?

Според најновите извори, големата редица за чекање на врвот на Монт Еверест, можеби е причина за смртта на седум планинари оваа недела.

Инспиративната перспектива на Киану Ривс за животот и смртта

Киану Ривс е познат по неговите улоги во акционите филмови и како филантроп. Но, многумина го сметаат и за навистина мудра личност.

Губењето милениче е потрагично отколку што мислат повеќето луѓе

Врските со милениците се силни, па сосема природно е да почувствувате вистинска загуба кога вашето милениче ќе умре.

Може ли кариесот на забите да предизвика смрт?

Идејата дека расипаните заби можат да бидат опасни по живот навистина звучи апсурдно.

Дали постои најлош начин на умирање?

Одредувањето кој начин на умирање е најлош е навистина субјективно.

На кој датум луѓето умираат најчесто?

Секогаш кога наближува петок 13-ти, суеверијата нè потсетуваат дека овој ден треба да биде несреќен. Но, изгледа дека има друг датум за кој треба да бидеме повеќе загрижени.

Едноставен тест со кој ќе откриете дали кај вас постои ризик од прерана смрт

Според едно истражување од Шпанија, физичката форма имала главна улога во одржувањето на здравјето.