Зошто Бутан е најсреќната држава во светот?

Зошто Бутан е најсреќната држава во светот?

Кралството Бутан – мистериозна земја лоцирана помеѓу Индија и Кина, е позната по тоа што има официјално најсреќно население во светот. Оваа мала земја без излез на море во ридовите Хималаите е навистина многу посебно место, но далеку од задоволството што го проектираат повеќето од нас кога ќе ги слушнеме зборовите „најсреќната земја на светот“.

Зошто Бутан е најсреќната држава во светот?

Тагата и несреќата не само што не им се туѓи, туку напротив, Бутанците размислуваат за смртта многу почесто отколку припадниците на западната цивилизација. Дали е оваа земја можеби тајна земја на тага и очај? Тим научници од Универзитетот во Кентаки, по истражувањето од 2007 година, заклучил дека смртта е опасен по живот факт. Меѓутоа, кога луѓето размислуваат за тоа, мислите автоматски почнуваат да се свртуваат кон позитивна содржина. Тие дошле до овој заклучок со испитување на две различни групи на луѓе. Од една страна, првата група имала задача да размисли за болна посета на стоматолог, додека членовите на втората група размислувале за сопствената смрт. И на двете групи им беше дадена задача да завршат некој започнат збор. Испитаниците во втората група имаат многу поголема веројатност да конструираат позитивни зборови, како што е „радост“.

Оваа студија веројатно не би изненадила ниту еден Бутанец. Тие се многу добро свесни за фактот дека смртта е составен дел од животот, сакале ние или не, и игнорирањето на оваа суштинска животна вистина може да остави сериозни психолошки последици. Размислувањето за смртта нè тера да се обидеме да ги искористиме сите можности што ни ги нуди животот и да ги видиме сите оние работи што би ги занемариле во состојба на задоволство. Додека припадниците на западните нации размислуваат за смртта еднаш дневно во просек, Бутанците тоа го прават пет пати.

За разлика од Западот, Бутанците не ја кријат смртта. Смртта и претстави на смртта се среќаваат насекаде, особено во будистичката иконографија, каде што можат да се видат шарени, морничави илустрации. Ниту децата, ниту набудувањата на ритуалните игри што претставуваат смрт не беа поштедени од овие прикази. Мртви тела, свежи рани, скапани работи не се допираат на Запад.

Овие ритуали оставаат простор за тага и жалење и се големи. Кога некој ќе умре, постои период на жалост од 49 дена, што вклучува сложени и внимателно координирани ритуали. Бутанците може да изгледаат отсутни во таква пригода, но не се. Тие го изразуваат своето жалење преку ритуал, што е природен начин за канализирање на емоциите, подобро од кој било лек со хемиско потекло. Една од причините што Бутанците толку често размислуваат за смртта е затоа што таа постојано ги опкружува – постојат многу начини на кои припадниците на оваа мала нација можат да умрат. Тие можат да го реализираат својот несреќен момент на ветровити, опасни патеки, да бидат убиени од мечки или да јадат отровна печурка.

Друго објаснување лежи во длабоко вкоренетите будистички верувања, особено во врска со реинкарнацијата. Ако знаете дека можете повторно да се родите, веројатно нема да се плашите од крајот на сегашниот живот. Ова, се разбира, не значи дека Бутанците не чувствуваат страв или тага. Тие едноставно не се борат против овие емоции. Луѓето од Запад секогаш се обидуваат да го подобрат своето расположение, да ја отфрлат тагата. На тагата се гледа како на нешто негативно. Бутанците, сепак, ги прифаќаат овие емоции – тие знаат дека тие се составен дел од животот.

Можеби ќе сакате да прочитате и како да ја одржите возбудата во животот и покрај последиците од пандемијата?


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар