дијабетес | Кафе пауза

Овие природни состојки го намалуваат ризикот од дијабетес!

Овие состојки се добри и за зајакнување на имунитетот!

На кој начин кучињата помошници за дијабетичари ве предупредуваат при промена на вашата гликемија?

Кучето е верен пријател на човекот и никогаш нема да ве напушти, но освен тоа, истражувањата покажуваат дека постои уште една важна придобивка од чувањето куче.

Дијабетесот не мора да значи откажување од слатките: Со што можете да го замените шеќерот?

Постојат неколку видови дијабетес, а кај секој од нив, шеќерот е забранета состојка па веднаш се исфрла од храната на дијабетичарите.

Намирници со кои можете да го победите дијабетесот

Постојат неколку намирници кои ќе ви помогнат да го намалите ризикот од оваа хронична болест или да ја држите под контрола доколку веќе ја имате.

Зошто треба да водите сметка за гликемискиот индекс на храната што ја консумирате?

Гликемискиот индекс на храната ни кажува колкаво е влијанието на 50 грама јаглехидрати врз нивото на гликозата, односно шеќерот во крвта.

9 рани симптоми на дијабетес кои не треба да ги игнорирате

Ако не се лекува, дијабетесот не само што ќе го намали квалитетот на животот, туку може и да го скрати. Токму поради ова е важно навреме да се открие.

14 симптоми за зголемено ниво на шеќер во крвта (и каков вид храна е препорачано да јадете)

Знаете ли кои производи треба да ги консумирате доколку имате зголемено ниво на шеќер во крвта?

Карела: Природен инсулин во форма на тропско овошје

Карелата традиционално се користи во готвењето и медицината кај народите од Азија, Африка и Јужна Америка.

Науката ја реши долгата дебата: Полномасните млечни производи се поздрави од немасните

Последните истражувања го ставија крајот на борбата помеѓу немасните и полномасните млечни производи.

Дијабетeс: Факти и митови за шеќерната болест

Дојде време да видиме кои се фактите, а кои митовите за оваа болест.
12