Зошто треба да водите сметка за гликемискиот индекс на храната што ја консумирате?

Зошто треба да водите сметка за гликемискиот индекс на храната што ја консумирате?

Гликемискиот индекс на храната ни кажува колкаво е влијанието на 50 грама јаглехидрати врз нивото на гликозата, односно шеќерот во крвта.

Зошто треба да водите сметка за гликемискиот индекс на храната што ја консумирате?

Намирниците со висок гликемиски индекс би требало да ги консумирате само во одредени ситуации, и тоа после тренинг, додека е зголемена инсулинската чувствителност. Доколку имате лоша инсулинска чувствителност или пак недоволно лачење на инсулин, гликозата не може да се потроши, па се зголемува нивото на шеќер во крвта. Ова е нарушување што на сите ни е познато како дијабетес. За да го намалите ризикот од појава на дијабетес, важно е да внимавате на гликемискиот индекс на храната што ја консумирате.

Гликемиски индекс на храна и пијалаци на скала од 0 до 100

  • Низок гликемиски индекс (до 55): Брокула, интегрален леб, јаболка, јагоди, јогурт, краставици, леќа, млеко, морков, наут, кафеав ориз, цреши…
  • Среден гликемиски индекс (од 56 до 69): Банани, цвекло, грозје, јаворов сируп, киви, варен компир, пченка, кускус, мармалад, смокви…
  • Висок гликемиски индекс (над 70): Бел леб, бел ориз, чипс, газирани пијалаци, лубеница, мед, палента, печен компир, пиво…

Погледнете и кои се раните симптоми на дијабетес коишто не треба да ги игнорирате.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар