Миризливи колачиња: Брз и лесен рецепт за велигденски десерт

Благите погачки или колачињата се неопходен дел од велигденската трпеза, и бидејќи за подготовката на овој десерт се потребни состојки кои сигурно ги имате во фрижидерот, тој е брза и лесна опција. Ако сакате да го доживеете мирисот на детството и да создадете вистинска празнична атмосфера во вашиот дом, вреди да го испробате овој едноставен рецепт.

Миризливи колачиња: Брз и лесен рецепт за велигденски десерт

Потребни состојки:

  • 1 кг брашно
  • 3 јајца + 2 жолчки
  • 250 г шеќер
  • 2 пакетчиња ванилин шеќер
  • рендана кора од 3 портокали и кора од 1 лимон
  • 1 свеж квасец
  • 250 мл масло и путер (100 мл масло + 150 мл растопен путер)
  • 500 мл млеко
  • 1 прстофат сол

Начин на подготовка:

  1. Во тава, загрејте 100 мл млеко (не треба да биде премногу топло), додадете 1 лажичка шеќер и 1 лажичка брашно, промешајте и додајте го свежиот квасец. Квасецот нека надојде покриен со кујнска крпа. Ставете го брашно во длабок сад.
  2. Разматете 3 цели јајца и 2 жолчки од јајце додека не се добиете пенеста смеса, а потоа додајте шеќер, ванилин шеќер и повторно измешајте додека смесата не стане хомогена и шеќерните кристали не се растопат. На крај додајте ја ренданата кора од портокал и лимон и измешајте.
  3. Се топи путерот и маслото на тивок оган (не смее да зоврие).
  4. Додадете ја и смесата од јајца и шеќер во брашното и измешајте нежно, а потоа истурете ја маснотијата со постојано мешање. Додајте прстофат сол и надојдениот квасец, измешајте повторно и започнете да го додавате млекото со постојано мешање.
  5. Покријте го тестото со чаршав, па оставете го на топло и почекајте додека не се удвои. Потоа повторно измесете го и поделете на четири еднакви топки. Од секое тесто направете мали топчиња. Префрлете ги топчињата од тесто во тавата за печење покриена со мрсна хартија и оставете ги да надојдат.
  6. Загрејте ја рерната на 150 степени и обликуваните топчиња исечете ги со остри ножици од средината кон краевите, правејќи пресеци долги околу 6 см. Печете ги колачите 30 минути.
  7. Во меѓувреме, направете сируп од 100 мл вода и 1 лажица шеќер. По 30 минути печење, извадете ги колачињата од рерната, премачкајте ги со сируп и посипете ги со шеќер. Вратете ги во рерната уште 10 минути, извадете ги и изладете ги добро пред дегустација.

Можеби сакате да прочитате и рецептот за брауни колачиња со мармалад од сливи.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар