Легенда за сината пеперутка: Ова е сè што треба да знаете за животот!

Легенда за сината пеперутка: Ова е сè што треба да знаете за животот!

Постои една легенда за маж кој ја изгубил сопругата, но му останале двете мали ќерки. Девојките биле многу љубопитни, интелигентни и секогаш желни за знаење. Тие постојано го изненадувале својот татко со разни прашања. Понекогаш ја споделувал својата мудрост со нив, но честопати му било многу тешко да го најде вистинскиот одговор на нивните прашања.

Легенда за сината пеперутка: Ова е сè што треба да знаете за животот!

Гледајќи ја љубопитноста меѓу девојчињата, таткото решил да ги испрати кај еден мудрец кој живеел на врвот на ридот. Мудрецот без двоумење одговарал на скоро сите прашања на сестрите. За да видат дали е навистина толку мудар како што се преправаше, децата решиле да му постават стапица.

Една ноќ девојките смислиле подмолен план: да му постават на мудрецот прашање на кое тој нема да има одговор.

„Како можеме да измамиме будала? Што можеме да го прашаме без тој да има одговор на тоа прашање?“ – ја прашала помладата сестра постарата.

„Чекај тука, ќе ти покажам сега“, рекла постарата сестра. Таа отишла во шумата и се вратила еден час подоцна држејќи чанта во која криела нешто.

„Што има внатре?“ – прашала помладата сестра.

Постарата девојка ја ставила раката во чантата и извадила прекрасна сина пеперутка.

„Колку е убава! Што ќе правиме со неа?“ – прашала помладата сестра.

„Ќе ни помогне да го спроведеме нашиот план. Кога ќе стигнеме кај мудрецот, ќе ја сокријам пеперутката во раката. Ќе го прашам дали оваа пеперутка е сè уште жива. Ако ми одговори дека е жива, ќе ја стиснам тупаницата и ќе ја убијам. Ако рече дека е мртва, ќе ја пуштам. Па така, неговиот одговор ќе биде погрешен“.

Девојките тргнале кон мудрецот.

„Мудрецу, можеш ли да ни кажеш дали оваа пеперутка, во мојата рака, е сè уште жива?“ – прашала постарата сестра.

Мудрецот се насмевнал и рекол: „Од вас зависи. Неговата судбина е во ваши раце“.

Нашата сегашност и иднина зависат само од нас. Кога нешто не е во ред во нашите животи, не треба да ги обвинуваме другите луѓе.

Сината пеперутка е нашиот живот. Ние сами одлучуваме што ќе се случи со него.

Прочитајте ја и оваа поучна приказна: „Биди упорен“.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Ужива кога патува и запознава различни култури, ги сака утринските прошетки во природа, многу чоколадо и кафе.

Поврзани содржини

Остави коментар