студија | Кафе пауза - Part 15

Мажите и жените навистина го гледаат светот различно

Очите на мажите се многу поосетливи на мали детали и објекти кои се во движење, додека пак жените се поперцептивни на промени на боите...

Нервозни сте? Тогаш сигурно несвесно се смеете

Голем број од луѓето несвесно се смеат кога се нервозни, вели нова студија која открила дека компјутерите подобро препознаваат лажна насмевка од луѓето.

7 едноставни начини за да си го продолжите животниот век

Листа на предлози кои доколку ги почитувате со сигурност ќе додадете многу години на вашиот живот.

Митови и вистини за неверството

Еднаш неверен - секогаш неверен? Размислете подобро...

Зошто ранобудниците се посреќни и поздрави?

Студија која ја поддржува добро познатата изрека: „Кој рано рани, две среќи граби“.

Анксиозноста ја забрзува активноста на мозокот кај жените

Новите студии покажуваат дека мозокот кај жените кои премногу се грижат работи поактивно дури и при полесни задачи.

Дали комплетната искреност е секогаш најдобриот одговор?

Џастин Оукли вели дека лажењето не секогаш е лошо. Но...

Гените го одредуваат карактерот, не околината во која растеме

Природата е „виновна“ за вашиот карактер, воспитувањето скоро и нема никава улога - покажуваат новите студии на близнаци кои откриле дека карактерот е нешто со што сите ние се раѓаме.

Со црвени чинии до помалку килограми

Јадењето во црвени чинии може да ни помогне во справување со вишокот килограми, покажува студијата на неколку германски и шведски научници. Според нив, силната црвена боја ни го убива апетитот...
Датум: 22 јан 2012
, Автор:

Туризам со виртуелни водичи и без пасоши

Виртуелни водичи на вашиот смартфон или ајпад ќе ви посочуваат интересни туристички места и ќе ве носат во нивна обиколка.
Датум: 15 јан 2012
, Автор:

Кое годишно време сте вие?

Палетата на бои кои најдобро ви прилегаат, ја определува комбинацијата од бојата на вашите очи, коса и тен. Постои една стара студија за боите кои најдобро им стојат на луѓето, а се нарекува сезонска анализа на бои.

Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

Во книгата „Hungry Planet“, Питер Мензел и Феит Далуисио презентираат интересна студија направена низ фотографии, во која фамилии од различни држави прикажуваат што имаат на својата трпеза во текот на една седмица.
Датум: 19 ное 2010
, Автор: