Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

Во книгата „Hungry Planet“, Питер Мензел и Феит Далуисио презентираат една интересна студија направена низ фотографии, во која фамилии од различни држави прикажуваат што имаат на својата трпеза во текот на една седмица. За овој потфат тие посетиле 30 семејства во 24 држави, од Бутан и Босна до Мексико и Монголија и направиле една статистика околу неделните трошоци. Бидејќи пред краток период потрошувачката кошничка беше актуелна тема и кај нас, ова е одлична можност да се направи споредба. Ова се само еден дел од семејствата кои тие ги посетиле.
.

1. Семејството Меландер од Баргтaхајд, Германија (4 члена)

Неделни трошоци за храна: 500 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

2. Семејството Ревис од  Северна Каролина, САД (4 члена)

Неделни трошоци за храна: 342 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

3. Семејството Укита од Кодаира, Јапонија (4 члена)

Неделни трошоци за храна:  317 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

4. Семејството Манѕо од Сицилија, Италија (5 члена)

Неделни трошоци за храна: 261 долар
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

5. Семејството Беинтон од Вилтшир, Англија (4 члена)

Неделни трошоци за храна: 253 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

6. Семејството Ал Хуган од Мадинат ал-Кувајт, Кувајт (8 члена)

Неделни трошоци за храна: 221,5 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

7. Семејството Касалес од Куернавака, Мексико (5 члена)

Неделни трошоци за храна: 189 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

.
8. Семејството Донг од Пекинг, Кина (4 члена)

Неделни трошоци за храна: 155 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

9. Семејството Собченси од Констанцин Језиорна, Полска (5 члена)

Неделни трошоци за храна: 151 долар
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

10.  Семејството Ахмед од Каиро, Египет (12 члена)

Неделни трошоци за храна: 68 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

.
11. Семејството Батсури од Улан Батор, Монголија (4 члена)

Неделни трошоци за храна: 40 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

12. Семејството Ајме од Тинго, Еквадор (9 члена)

Неделни трошоци за храна: 31,5 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот.

13. Семејството Намгај од Шингки, Бутан (13 члена)

Неделни трошоци за храна: 5 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот

14. Семејството Абоубакар од Бегалски камп во Чад (6 члена)

Неделни трошоци за храна: 1,23 долари
Потрошувачката кошничка на луѓето низ светот


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

Остави коментар