легенда | Кафе пауза

Легенда за сината пеперутка: Ова е сè што треба да знаете за животот!

Постои една легенда за маж кој ја изгубил сопругата, но му останале двете мали ќерки...

Стара легенда што ќе ви го промени погледот кон животот

Според легенда од 19-тиот век, еден ден се сретнале Вистината и Лагата...

Легендата за лагата и голата вистина

Еве зошто никој не сака да ја чуе голата вистина...
Датум: 01 окт 2018
, Автор:

Прекрасна руска легенда за китењето на елката: Што симболизира ѕвездата на врвот од дрвото?

Русите имаат една легенда во која се крие главната причина за китењето на елката во руската традиција.

Легендата за Шамбала: Сте чуле за скриената земја која постои во нашата?

Многу древни текстови ја нарекуваат оваа земја „магична“ или „митска“, а интересно е кога ќе размислите за тоа колку од записите во Будизмот, Ведите и источните традиции се потврдени со науката.

Поучна индијанска приказна која ќе ви ја врати надежта во животот

Постои една легенда кај Чироки Индијанците која раскажува за момчињата кои стануваат возрасни личности.

Прекрасна јапонска легенда: Приказната за црвениот конец на судбината

Доколку судбината како ентитет навистина постои, тогаш да се надеваме дека функционира токму така како што е опишана овде.

Неколку цитати по кои ќе го паметиме Дејвид Боуви

„Не знам каде ќе заминам од овде, но ветувам дека нема да биде здодевно.“
Датум: 11 јан 2016

Пробајте го ова со вашите прсти: Што кажува оваа древна кинеска легенда за љубовта и односите?

Според една кинеска легенда, палците ги претставуваат родителите; показалците ги претставуваат вашите браќа, сестри и пријатели...
Датум: 10 ное 2015
, Автор:

Поучна приказна: Како да ја пронајдете љубовта на вашиот живот?

Се чувствувате како да сте заробени во кругот на секојдневието? Сè што ви е потребно е малку мудрост за вашиот живот повторно да се врати на вистинскиот пат, па можеби токму оваа приказна ќе ви помогне во тоа...

Охридскиот бисер – наше културно богатство, надалеку познато

Природните бисери траат 150 години, но охридскиот бисер трае вечно. Низ охридската чаршија и денес ќе чуете разни приказни за тоа како настанал oхридскиот бисер. Но начинот на кој се изработува е тајна која што се чува скоро еден век.
Датум: 09 фев 2014
, Автор:

Најстрашните шуми во светот

После ова, можеме слободно да заклучиме дека Црвенкапа лесно поминала. :)