Тарт со бадеми, праски и крем сирење

Овој тарт со праски можеби ќе биде вашиот омилен десерт за оваа сезона

Тарт со бадеми, праски и крем сирење

Потребни состојки (за тестото):
  • 170 грама брашно
  • 100 грама мелени бадеми
  • 50 грама шеќер
  • 125 грама путер
  • Прстофат сол
  • 1 јајце
Потребни состојки (за филот):
  • 400 грама крем сирење
  • 100 грама шеќер
  • 1 јајце
  • 1 лажица екстракт од ванила
  • 3 праски
Начин на подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови, а тавата за печење премачкајте ја со путер.

Во сад ставете ги бадемите, брашното, шеќерот, солта и путерот и измешајте ги со миксер или со раце. Потоа додајте го и јајцето и направете тесто, притоа месете го само додека да се соедини. На површина со брашно растегнете го тестото колку тавата и ставете го во фрижидер додека го подготвувате филот.

Измешајте ги сирењето, шеќерот, јајцето и екстрактот од ванила. Праските исечете ги на половина. Во изладеното тесто направете дупки со виљушка, а потоа ставете го кремот. На крај наредете ги праските. Печете 10 минути, а потоа намалете ја температурата на 180 степени и печете уште 20-25 минути, односно додека тестото не добие златна боја.

Доколку барате идеја за велигденски десерт, пробајте ги овие чоколадни јајца на поинаков начин.

САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       


За авторот
Студент кој секојдневно се губи низ страниците на некоја книга. Пишувањето и јогата го прават нејзиниот ден целосен.

Поврзани содржини

Остави коментар