7 знаци кои укажуваат на преосетливост

7 знаци кои укажуваат на преосетливост

Дали лесно станувате емотивни? Можете ли инстинктивно да ги почувствувате туѓите емоции? Тогаш можеби сте преосетлива личност. Но, што значи да се биде преосетлив?

7 знаци кои укажуваат на преосетливост

Преосетливите луѓе интензивно ги чувствуваат работите и можат полесно да бидат обземени од сетилните информации, критиките или промените во нивната околина. Оваа зголемена чувствителност може да ги натера да размислуваат за ситуации и настани кои другите можеби ги сметаат за прифатливи.

Преосетливоста може да се манифестира на различни начини, како:

  • Зголемени емоционални реакции
  • Физичка чувствителност на допир или болка
  • Силни реакции на одредени звуци, мириси или текстури
  • Чувство на лесно преоптоварување
  • Низок праг на стрес или анксиозност
  • Склоност кон претерано размислување
  • Доживување интензивни емоции

Преосетливоста е сложена особина и може да има и позитивни и негативни аспекти. Позитивната страна е тоа што преосетливите луѓе имаат поголем капацитет за емпатија и се покреативни.

Сепак, постојат и некои предизвици поврзани со хиперсензитивноста, како, на пример, чувството на вознемиреност или стрес во нови или непредвидливи ситуации.

1. Емотивен интензитет

Преосетливите луѓе имаат тенденција да чувствуваат длабоки и интензивни емоции. Тие може да се чувствуваат длабоко трогнати од уметноста, музиката или природата, но исто така може да бидат повеќе склони кон анксиозност, тага или гнев.

2. Емпатија

Преосетливите луѓе често се многу емпатични и прилагодени на емоциите на другите. Тие може да почувствуваат кога некој е вознемирен или се мачи, дури и ако таа личност не ги изразува своите емоции.

3. Перфекционизам

Можеби имаат високи стандарди за себе и за другите и лесно може да се разочараат доколку не ги исполнуваат овие стандарди. Тие, исто така, може да бидат многу самокритични и може да се борат со чувствата на сомнеж во себе.

4. Претерано размислување

Пречувствителните луѓе може да потрошат многу време анализирајќи ги сопствените мисли и чувства, како и чувствата на другите, што може да доведе до прекумерна грижа или анксиозност.

5. Сетилна чувствителност

Тие може да бидат почувствителни на сетилни информации, како што се гласни звуци, силни светла, силни мириси или одредени текстури. Тие исто така може да бидат почувствителни на физичка болка и може да имаат тешкотии при справувањето со одредени медицински процедури или третмани.

6. Избегнување

Поради нивната чувствителност, тие честопати избегнуваат ситуации или луѓе кои ги доживуваат како поразителни или стресни.

7. Креативност

Пречувствителните луѓе ценат убавината и уметноста и честопати ги изразуваат своите емоции на креативен начин. Тие се многу креативни и имагинативни и може да се истакнат во области како што се уметност, музика или пишување.

Важно е да се напомене дека не сите преосетливи луѓе ќе ги покажат сите овие особини и дека преосетливоста може да се манифестира на многу различни начини.

Откако прочитавте кои знаци укажуваат на преосетливост, можеби ќе сакате да прочитате и кои 3 проблеми со самопочитта можат значително да ја намалат самодовербата.

Извор: themindsjournal.com


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Вљубеничка во книжевноста, музеите и патувањата. Исто како и Борхес, рајот си го замислува како огромна библиотека.

Поврзани содржини

Остави коментар