3 вкусни филови за палачинки

3 вкусни филови за палачинки

Ако ви здодеало палачинките да ги јадете исклучиво со еурокрем или џем, пробајте ги овие три идеи. Доста се едноставни, а вкусовите се одлични.

Фил со праски

3 вкусни филови за палачинки

Потребни состојки за 8 порции:
  • 145 грама шеќер
  • 2 лажици пченкарно брашно
  • 250 мл вода
  • 8 средно големи праски, излупени и исечени на тенки парчиња
  • 2 лажици путер
  • Половина лажиче екстракт од бадеми
Начин на подготовка:

Измешајте ги шеќерот и брашното, ставете ги во сад на оган и додајте им ја водата. Кога овие состојки ќе се соединат, додајте ги путерот и половина од праските. Гответе на среден оган додека смесата стане потенка и почнат да се создаваат меурчиња. Во следните две минути гответе на тивок оган. Потоа тргнете го садот од оган, додајте го остатокот од праските и екстрактот од бадеми и смесата ставете ја во фрижидер за добро да се излади пред да ја употребите.

Кремаст фил со банани

3 вкусни филови за палачинки

Потребни состојки за 12 порции:
  • 3 лажици путер
  • 3 лажици кафеав шеќер
  • 3 средно зрели банани исечкани на парчиња од 7 мм
  • 235 мл кисела павлака
  • 2 лажици шеќер во прав
  • 85 грама излупени и испржени бадеми
Начин на подготовка:

Ставете ги путерот и кафеавиот шеќер во сад на оган и чекајте додека шеќерот не се растопи. Потоа додајте ги бананите и гответе додека не почнат да ја менуваат бојата. Во друг добро измешајте ги киселата павлака и шеќерот во прав. Потоа нанесете од оваа смеса на секоја од палачинките, па врз неа додајте од бананите и наросете од пржените бадеми.

Тирамису фил

3 вкусни филови за палачинки

Потребни состојки за 22 порции:
  • 225 грама маскарпоне сирење
  • 225 грама крем сирење
  • 190 грама шеќер
  • 60 мл кафе или ликер од кафе
  • 2 лажици екстракт од ванила
Начина на подготовка:

Во сад измешајте ги маскарпонето, крем-сирењето и шеќерот додека не добиете пенеста смеса. Додадете ги кафето или ликерот од кафе и екстрактот од ванила и повторно мешајте за добро се соединат. По желба врз палачинките можете да додадете и чоколаден сируп.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Го интересираат општествените науки и сето она што ја истражува повеќедимензионалноста на светот и човековото однесување, но од тоа само правото му е професија. Вљубеник во филмот, фотографијата, читањето и сите спортови на овој свет. Пишувањето му е задоволство кое му овозможува да биде во контакт со нив секој ден.

Поврзани содржини

Остави коментар