9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

Научно докажано е дека загатките не само што ја подобруваат меморијата, туку и ги зголемуваат мисловните способности. Децата не се единствените што можат да добијат придобивки од нив. Загатките можат да бидат многу корисни и за возрасните исто така. Обидете се да ги решите следниве загатки што ќе ви ја подобрат концентрацијата и ќе ви го избистрат умот…

1. Во која чаша има најмногу вода?

9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

 • Одговор

  Во споредба со другите предмети, спојувалката зазема најмал простор. Ако ги извадите сите предмети од чашите, ќе видите дека во чашата под Б има најмногу вода.

2. Можете ли да ги најдете сите овие работи на сликата?

9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

 • Одговор

  9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

3. Која фигура би требало да стои на местото на прашалникот?

9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

 • Одговор

  9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

4. Можете ли да најдете еден симетричен крст на сликата?

9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

 • Одговор

  9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

5. Една од спиралите се состои од 2 одделни делови. Можете да погодите која?

9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

 • Одговор

  9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

6. Помеѓу квадратите и триаголниците има скриено совршена ѕвезда со 4 крака како онаа на врвот на сликата. Можете ли да ја најдете?

9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

 • Одговор

  9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

7. На оваа слика има 4 срца кои се поврзани меѓусебно. Можете ли да ги најдете?

9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

 • Одговор

  9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

8. Во која насока се движи автобусот?

9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

 • Одговор

  Сите автобуси имаат врати на десната страна. Со оглед на тоа што не можете да видите врати на сликава, автобусот се движи на лево.

9. Чајникот под А може да собере 32 шолји чај. Колку шолји чај собира чајникот по Б?

9 загатки што ќе ги подобрат вашите мисловни способности

 • Одговор

  Чајникот под Б може да собере 16 шолји чај, бидејќи неговиот отвор се наоѓа на средина на чајникот под А. Остатокот од водата ќе почне да претекува.

Сакате уште? Обидете се да ги решите и следниве 12 интересни загатки кои се одлична вежба за мозокот.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Писателот во нејзината глава вели: Дај ми англиска книжевност. Дај ми урбан апсурд и егзистенцијализам. Дај ми мистерии за човечката психа. Дај ми театар и џез како терапија.

Поврзани содржини

Остави коментар