7 трикови за брзо пресметување што ќе го претворат вашето дете во вистински математички гуру

7 трикови за брзо пресметување што ќе го претворат вашето дете во вистински математички гуру

Собирање, одземање, множење. Овие зборови веднаш ве враќаат на часовите по математика. Но, дури и ако овие часови се минато за вас, сè уште има нешта во секојдневниот живот кои треба да ги пресметате.

7 трикови за брзо пресметување што ќе го претворат вашето дете во вистински математички гуру

Научете ги вашите деца на овие трикови затоа што е важно тие брзо и лесно да ги решаваат задачите на часовите по математика. Целиот овој процес може да стане поинтересен ако употребиме неколку трикови. Најдобро земете лист хартија, затоа што можеби ќе сакате да ги запишете овие трикови.

1. Множење со 9 преку употреба на рацете

7 трикови за брзо пресметување што ќе го претворат вашето дете во вистински математички гуру

Ставете ги дланките пред вас и претпоставете си дека секој прст има свој број.

7 трикови за брзо пресметување што ќе го претворат вашето дете во вистински математички гуру

Да претпоставиме дека треба да пресметате колку е 4×9. Најдете го бројот 4 и свиткајте го прстот.

7 трикови за брзо пресметување што ќе го претворат вашето дете во вистински математички гуру

Потоа избројте ги сите прсти од лево и од десно од свитканиот прст. На лево имаме 3, а на десно 6.

7 трикови за брзо пресметување што ќе го претворат вашето дете во вистински математички гуру

Потоа спојте ги двата броја. Точниот одговор е 36.

2. Множење со троцифрени броеви

7 трикови за брзо пресметување што ќе го претворат вашето дете во вистински математички гуру

На пример, да претпоставиме дека треба да пресметате колку е 652×6. Може да направите табела и да ги напишете броевите како на сликата погоре.

7 трикови за брзо пресметување што ќе го претворат вашето дете во вистински математички гуру

Помножете ја секоја цифра поединечно со бројот 6 и внесете го резултатот во табелата.

6×6 = 36

5×6 = 30

2×6 = 12

7 трикови за брзо пресметување што ќе го претворат вашето дете во вистински математички гуру

Потоа спојте ги броевите, не пресметувајќи го првиот и последниот број. Бројот кој ќе го добиете е точниот резултат.

Продолжете да ги откривате триковите на следната страница


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Смислата на животот ја бара преку уметноста и креативноста. Пишувањето е нејзино секојдневие.

Поврзани содржини

Остави коментар