12 од најдобрите книги на сите времиња

Бидејќи е тешко да се издвои само една, погледнете кои се некои од најдобрите книги на сите времиња.

Кои се најскапите книги во светот?

Некои од овие книги имаат историска вредност, а некои се скапи затоа што се доста ретки.

Популарни цитати од книги кои се извадени од контекст

Она кога омилените цитати не се тоа што мислевте дека се...

10-те најстари литературни дела во светот

Уште од почетокот на развивањето на писменоста, луѓето ги запишувале нивните мисли и идеи на овој начин правејќи ги бесмртни.

Помалку познати, но прекрасни љубовни цитати од литературата што сигурно досега не сте ги прочитале

Прочитајте за што станува збор и можеби и самите ќе се инспирирате да напишете нешто романтично и да му го разубавите денот на партнерот...

Застрашувачки чудовишта кои се инспирирани од вистински настани

Дали некогаш сте се запрашале од каде добиле инспирација писателите да пишуваат за вампири, врколаци и психотични кловнови?

Интересен спој на литературата и астрологијата: Поема за секој хороскопски знак

Неочекувана комбинација што ќе ги разбуди естетиката и поетичноста во вас.

Моќни поеми кои ќе го излечат вашето скршено срце

Прозата е тука за умот, а поезијата за срцето.

3-те најстари литературни дела во светот

Сте се запрашале ли некогаш кои пишани творби го претставуваат почетокот на светската литература?

Цитати за животот и љубовта од незаменливата Шарлот Бронте

Првата жена во историјата која се осмелила својот интимен свет и размислувања да ги преточи во зборови.

Мудрите зборови на Чехов: 10 мисли од најголемиот руски литерат

„Стотини милји празна, еднолична, изгорена степа не може да предизвика толку длабока депресија како еден досаден човек кој седи, зборува и не се знае кога ќе си замине.“

Стари книги трансформирани во хартиени чаши и чинии

Еден мил и убав тестамент за литературата.