8-те најубави древни урнатини ширум светот

Најдобриот начин да ја почувствувате историјата е да посетите некоја древна урнатина.

5 археолошки откритија што би требало да ги очекуваме во 2019-та година

Ова се само некои од неверојатните археолошки откритија што можеби ќе имаме среќа да ги видеме оваа година.

Откриена е една од најстарите слики од Исус во Израел

Древниот град Шивта во јужен Израел, некогаш бил дел од просперитетна група пустински градови.

10 неверојатни откритија за древните автори и книги

Неодамнешните откритија вклучуваат книги што убиваат, библиски приказни со различни краеви и некои од најголемите измами во трговијата со артефакти.

10 неверојатни сличности помеѓу нас и праисториските луѓе

Со напредокот во археологијата и науката, денес можеме да замислиме како изгледал животот на праисторискиот човек.

Што се крие во новооткриениот масовен саркофаг од Египет?

Во гробница во Александрија, Египет е откриен масивен црн саркофаг од гранит и скулптура од маж кој можеби бил закопан таму.

10 нерешени мистерии од древен Египет

Египет е земја чии мистерии со години ги откриваме. Сепак, и после толку време постојат многу работи кои не ги знаеме.

9 ситуации во кои археолозите не можеле да ги објаснат своите пронајдоци

Многу древни мистерии не можат да бидат решени од разни причини – губење докази, уништување на археолошки споменици и слично.

10-те најстари артефакти во светот

Ние луѓето навистина се воодушевуваме од најстарите примери кои се плод на креативноста и интелигенцијата...

Скриената цивилизација на Маите низ фотографии

Археолозите ја искористиле технологијата LiDAR во џунглите на Гватемала и откриле неверојатно остатоци од цивилизацијата на древните Маи.

14 археолошки откритија кои ги збунуваат и модерните научници

Често се случува археолозите да откријат нешто што не припаѓа во тој период. Многу од овие откритија ги збунуваат и модерните научници

Најстарата храна откриена од археолозите

Храната на оваа листа е стара илјадници години, и навистина не би сакале да ја пробате.
12