10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Според истражувањата, бабите и дедовците кои редовно поминуваат време заедно со внуците, ја зголемуваат нивната благосостојба. Тие обично се обидуваат да им помогнат на родителите и да им го олеснат животот, но во реалноста, нивните постапки честопати само ги комплицираат работите. Погледнете кои се најчестите работи што водат до несогласувања помеѓу двете генерации.

1. Ги критикуваат постапките на родителите

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Авторитетот на родителите е основна алатка во процесот на воспитување на децата. Ниту една негативна изјава од бабата и дедото нема да им помогне на родителите да бидат добар пример за своето дете. Во најлоши случаи, може дури и сериозно да ја наруши довербата помеѓу нив.

2. Купуваат непотребни играчки

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Родителите многу добро знаат кои играчки ги имаат деца и кои навистина им се потребни. Покрај тоа, кога одбиваат да им купат сè што ќе посакаат, тие ги учат своите деца да ги ценат парите и да ги трошат мудро. Кога се мешаат во овој процес, бабите и дедовците му прават лоша услуга на детето.

3. Објавуваат фотографии без дозвола

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Родителите може да чувствуваат страв да им испратат фотографии од своите деца на нивните баби и дедовци затоа што тие честопати се појавуваат на Интернет. Постарата генерација не е многу запознаена со информатичката технологија, така што бабите и дедовците понекогаш не разбираат дека апсолутно секоја личност може да ги види тие фотографии. Можеби родителите едноставно не сакаат да споделуваат фотографии од својот приватен живот.

4. Ги поддржуваат внуците за секоја ситница

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Едно истражување вели дека прекумерната пофалба може да доведе до недостаток на мотивација. Честопати, бабите и дедовците почнуваат да ги нагласуваат само добрите дела на своите внуци и ги охрабруваат непотребно. Но, таквото охрабрување може да ја убие желбата на детето да напредува.

5. Наметнуваат свои правила

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Според едно истражување, децата се многу подложни на влијанијата од надворешниот свет. Нивниот поглед на светот и нивните вредностите се многу наивни, па затоа е важно тие да се соочат со малку противречности. Кога родителите ги учат децата на една работа, а бабите и дедовците на друга, тоа води до несогласување што може да го комплицира процесот на учење.

6. Тајно им даваат слатка храна

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Според истражувањата, децата на возраст од 2 до 18 години треба да консумираат помалку од 6 лажички шеќер дневно. Обично, децата не се заинтересирани за резултатите од научните истражувања, така што родителите треба внимателно да ја следат нивната исхрана. Кога бабите и дедовците тајно им даваат слатка храна на своите внуци, тоа им претставува задоволство на децата, но во исто време, им нанесува голема штета врз нивното здравје.

7. Им кажуваат на пријателите сè за своите внуци

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Честопати барате совет од вашите родители, дури и за воспитувањето на децата. Со нив можете да разговарате за многу интимни работи што не сакате да ги споделувате со странци. Кога родителите ќе откријат дека пријателите на бабите и дедовците не само што дознале за овие работи, туку и темелно разговарале за нив, обично многу се вознемируваат.

8. Им купуваат смешна облека на внуците

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Модата се менува толку брзо што понекогаш не знаете дали изгледате модерно според современите стандарди. Разликата во возраста помеѓу бабите и дедовците и внуците може да биде многу очигледна кога станува збор за изборот на облека. Родителите не сакаат да ја навредат постарата генерација, но во исто време, сакаат нивното дете да изгледа модерно. Таквата противречност ги става родителите во непријатна ситуација.

9. Го занемаруваат времето за спиење

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Во обид да ја придобијат љубовта на внуците, бабите и дедовците понекогаш може да им дозволат да си легнат доцна или да не се спијат по ручекот. Но, недостатокот на сон може да доведе до сериозни болести како што е дијабетес и да влијае на мозочната активност. Тоа е причината зошто родителите не сакаат некој да им дозволи на своите деца да го нарушат распоредот за спиење.

10. Им дозволуваат на децата да гледаат телевизија цел ден

10 постапки на бабите и дедовците што ги нервираат родителите

Телевизијата не е само средство за забава, туку за децата е и начин на запознавање со светот. Но, бабите и дедовците често забораваат на разумните граници. Според научниците, гледањето телевизија повеќе од 2 часа на ден може да доведе до висок крвен притисок кај децата.

Погледнете ги овие прекрасни фотографии што ја покажуваат љубовта на бабите и дедовците кон внуците.


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Со пишување може да постигне многу. Никогаш не се откажува од своите соништа.

Поврзани содржини

Остави коментар