народни верувања | Кафе пауза

3 народни обичаи за пронаоѓање на љубовта на вашиот живот: Направете го ова на Богојавление и ќе откриете со кој ќе се омажите

Вашата животна љубов чека да се сретнете, а вие можете барем да „ѕирнете“ во вашата иднина и да откриете дали идниот сопружник е некој од вашето опкружување!

Што не треба да правите на новогодишната ноќ?

Постојат многу верувања за тоа што треба да се направи ноќта помеѓу 31 декември и 1 јануари, па погледнете на што треба да внимавате ако сакате да имате повеќе среќа во следната година.

Еве што не треба да правите во текот на 2020 година: Овие работи носат несреќа

Според народното верување, многу проекти започнати во престапна година никогаш не се реализираат и затоа подобро е некои работи воопшто да не ги правите во 2020 година.

Модно празноверие: Која облека ни носи среќа?

Нова лекција по суеверие, овој пат на темата облека.
Датум: 13 сеп 2019
, Автор:

Народни верувања што носат несреќа, а некои луѓе целосно веруваат во нив

Луѓето веруваат во многу непишани правила и склони се кон суеверија и многу ситуации ги толкуваат како претскажување дека ќе се случи нешто лошо или добро.

Народни верувања: Што значи ако ве зачеша лакотот или прстите?

Иако не постојат никакви научни докази за нив, многу луѓе сѐ уште веруваат во знаците што ни ги праќа нашето тело.

Март секогаш носи предупредувања: Народни верувања поврзани со овој месец

Според народните верувања, месецот март е претставен како Баба Марта, чудна, измамничка и многу непредвидлива.

Стари народни верувања: Моќта на прстените и нивното значење

Уште од дамнешно време прстенот се сметал за амајлија и симбол на моќ.

Стари, народни верувања за Бадник: Еве како нашите баби и дедовци го прославувале овој празник

Овие обичаи сè уште се практикуваат и се верува дека можат да одлучат за судбината на домот и оние кои живеат во него.

Најраспространетите народни верувања за магичната моќ на месечината

Се верува дека децата родени за време на полна месечина се многу здрави и силни, како и дека жените во овие ноќи се породуваат многу полесно и побрзо.
12