Стари, народни верувања за Бадник: Еве како нашите баби и дедовци го прославувале овој празник

Стари, народни верувања за Бадник: Еве како нашите баби и дедовци го прославувале овој празник

Најзначајниот и најбогатиот со обичаи празник е токму Бадник. Иако тој се смета за христијански празник, народот низ минатото, па и денес го прославува на начин кој тешко може да се карактеризира како христијански.

Стари, народни верувања за Бадник: Еве како нашите баби и дедовци го прославувале овој празник

Повеќето бадникови и божиќни обичаи се темелат на сознанието дека во овие денови почнува новата година и на верувањето дека токму тогаш се одлучува судбината на домот и оние кои живеат во него за наредниот едногодишен период. Скоро сите магиски и култни обреди за овие празници се инспирирани од желбата за посреќна година и напредок во неа. Еве неколку од тие стари, народни обичаи кои сè уште се почитуваат во некои подрачја:

1. Не е убаво на Бадник да се заспие додека не прегори бадниковото гранче, бидејќи некој од станарите ќе умре без предзнак.

Стари, народни верувања за Бадник: Еве како нашите баби и дедовци го прославувале овој празник

2. Кога станарите си легнуваат, бабата или некоја друга постара жена од фамилијата забодува нож во внатрешната страна на вратата или става колач од глог зад вратата и на него закачува малку лук, за станарите да бидат заштитени од уроци, вештерки и нечисти сили.

Стари, народни верувања за Бадник: Еве како нашите баби и дедовци го прославувале овој празник

3. На Бадник ништо не се позајмува од куќата, а ако нешто е позајмено порано, тоа се бара назад, бидејќи не е убаво она што припаѓа во домот да биде надвор од него на Божиќ.

4. Жените на овој ден не треба да работат, т.е. треба да ги „затворат вретената“, бидејќи така ќе им ги затворат устите на ѕверовите.

5. На Бадник не е убаво огнот да се разгорува со дување, за ветрот да не ја одвее пченицата. Наместо со дување во огнот, тој се распалува со лиснати гранки.

Стари, народни верувања за Бадник: Еве како нашите баби и дедовци го прославувале овој празник

6. На Бадник, вечерата на стоката се посипува со соја, жито и проја, за животните да се заштитат од болести.

7. После вечерата се редат сите лажици по старост, па чија што лажица ќе падне, тој ќе умре во текот на годината.

Стари, народни верувања за Бадник: Еве како нашите баби и дедовци го прославувале овој празник

8. На Бадник, кога ќе се завршат сите работи, во една чинија се растопува маст и во неа се огледуваат сите станари. Кој што нема да ја види својата глава, тој ќе умре во текот на годината.

9. Во некои овчарски краеви, овчарот на Бадник носел камче под јазикот, бидејќи се верувало дека така на волците ќе им се скаменат вилиците и нема да можат да ги колат овците.

10. Ако е облачно на Бадник, годината ќе биде плодна.

11. Ако на Бадник во огништето има многу пепел, се верува дека зимата ќе има многу снег.

12. Ако на Бадник искрите од огнот излегуваат сами, иако никој не го чепка огништето, се верува дека ќе има многу мед и богатство.

Стари, народни верувања за Бадник: Еве како нашите баби и дедовци го прославувале овој празник


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Новинар. Самопрогласен актер. Џедај. Животна форма еволуирана да живее од филмови, видеоигри, музика, хумор и технологија. Хоби и рекреација: Појадок, ручек, вечера.

Поврзани содржини

  1. Igor Reply

    Kako sto moze da procitam, edna kupa paganski obicai. Obicaite se del od narodnite tradicii i kultura. Nema nisto loso vo toa.
    Predlagam ragjanjeto na Isus da se slavi na drug den zatoa sto ragjanjeto Hristovo nema nisto zaednicko so gorenavedenite obicai.

Остави коментар