еднаквост | Кафе пауза

Феминизмот пред многу години и денес

Феминизмот е идеологија насочена кон дефинирање, воспоставување и одбрана на еднакви политички, економски, културни и социјални права на жените.

5 причини зошто на светот не му е потребна еднаквост

На денешниот свет многу повеќе му треба праведност отколку еднаквост.

Силвија Митевска и нејзината борба за родова еднаквост во спортот: Секоја од нас има моќ да си го исполни сонот!

Силвија Митевска е параглајдеристка, авторка на збирката раскази „Додека Данте спие“ и претседателка на граѓанската организација ТАКТ.

Најнова апликација која брои колку пати мажите ги прекинуваат жените во текот на разговорите

Прекинувањата од страна на мажите се толку чести, што жените дури и не ги забележуваат. Но, сега постои една нова алатка која може да смени сѐ!

5 причини зошто 2016-та беше успешна година за сите жени во светот

Оваа година беше постигнат голем успех во однос на половата еднаквост во областа на бизнисот.

12-годишно девојче ни раскажува инспиративна приказна со помош на компири

Најчесто децата се оние коишто умеат да ја согледат убавината и еднаквоста во луѓето, па, зошто да не ни бидат пример и нам?

Дали денешните мажи се поголеми феминисти од оние во минатото?

Неодамнешни истражувања откриле дека денешните мажи не се толку големи феминисти колку што си мислиме.

10 мудри животни лекции од Ема Вотсон

Прочитајте како Ема Вотсон ја мери човековата вредност.

3 работи на кои треба да обрнеме внимание во борбата за половата еднаквост и феминизмот

Феминизмот се дефинира како обид да се достигне политичка и социјална еднаквост на мажите и жените.

4 типови дискриминација во светот против кои треба да продолжиме да се бориме

Не смееме да дозволиме дискриминацијата да се шири ако сакаме да опстанеме како човечки вид.

Кого повеќе сакаш, мајка ти или татко ти?

Денешново општество се среќава со секаков вид стереотипизација за другоста. Сè она што потсетува на нешто друго веднаш треба да се етикетира според некој одреден шаблон.
Датум: 25 апр 2015

12 жени споделуваат што би направиле различно кога би биле третирани исто како мажите

12 девојки кажуваат што би направиле различно доколку би биле мажи, односно доколку би биле навистина еднакви со нив. Нивните одговори се различни, уникатни, инспиративни и охрабрувачки.
12