Eucerin AQUAporin ACTIVE ги активира природните хидратантни механизми на кожата

Eucerin AQUAporin ACTIVE ги активира природните хидратантни механизми на кожата

Водата и кожата

Eucerin AQUAporin ACTIVE ги активира природните хидратантни механизми на кожатаНа водата отпаѓа околу 75% од нашата планета. Таа испарува од сонцето, се враќа преку дождови, се претвора во мраз, едноставно постои еден баланс кој никогаш не се нарушува – така што од формирањето на планетата до денес не е загубена ниту една капка вода. Количеството на вода има значење, но правилната распореденост на водата влијае на сите нас, а особено врз кожата.

Кожата е најголемиот орган на човечкото тело, кој содржи околу една третина вода. Добрата хидратација е исклучително важна, ако сакаме кожата да ни биде здрава и убава. Експертите на Eucerin ги познаваат деталите околу физиологијата на кожата и начините како таа се хидратира.

 


Доделуваме Eucerin AQUAporin ACTIVE крема за лице
Прочитајте го наградното прашање подолу


 • Иновација

  Како резултат на повеќегодишните истражувања инспирирани од откритието на Aquaporine, удостоен и со Нобелова награда за иновација, експертите од истражувачкиот центар на Еуцерин создадоа нова серија на иновативни производи AQUAporin ACTIVE.

  Производите Еуцерин AQUAporin ACTIVE овозможуваат интензивна хидратација дури и во најдлабоките слоеви на кожата. Ја содржат активната состојка глуко-глицерол која го стимулира производството на аквапорини во кожата. Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.

  За откривањето на значењето на аквапорините во 2003 година американскиот молекуларен биолог Питер Агре доби нобелова награда за хемија, истакнувајќи дека колку повеќе има аквапорини во кожата толку поефикасна е хидратацијата.

  Во различни клинички и дерматолошки тестирања во кои беа вклучени повеќе од 750 испитаници, само по 24 часа беа забележани подобрувања во нивото на хидратација на кожата кај луѓето кои ги употребиле овие производи. По една или две недели на употреба, нивото на хидратација е оптимализирано дури и во најдлабоките слоеви на кожата.

Eucerin AQUAporin ACTIVE ги активира природните хидратантни механизми на кожата

Аквапорините – водни магистрали на клетките

Телото е изградено од околу 100 милијарда клетки, за кои е важно водата да може слободно да се движи во нив и надвор од нив. Околу 100 години експертите претпоставуваа, дека водата може да поминува преку клеточните мембрани единствено преку дифузија. Оваа теорија не даваше објаснување за случаите, во кои водата преминува преку клетките со голема брзина.

Тоа беше еден од нерешените проблеми на биохемијата, за што во 1988 американскиот молекуларен биолог Питер Агре откри до тогаш непознат протеин, концентриран во клеточните мембрани. Понатамошните проучувања на протеинот покажаа, дека тој формира „пора” во клеточната мембрана, која што го регулира трансферот на водата во и надвор од клетките. Беше откриен првиот „воден канал“, за што Питер Агре доби нобеловата награда за хемија за откривањето на аквапорин – 1.

Аквапорин – 1 водни канали беа идентификувани во растенија, животни и други видови на организми. Во човечкото тело беа откриени 13 вида аквапорини. Биолошката активна форма на аквапоринот е тетрамерен комплекс, кој се состои од 4 протеини. Аквапорини се открија во бубрезите, во леќата на окото, во мозокот, а исто така и во кожата, каде формираат природна мрежа за оптимална дистрибуција на вода и за хидратација на кожата.

 • Откритие

  Eucerin AQUAporin ACTIVE ги активира природните хидратантни механизми на кожатаАквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин – 3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки.

  Последните проучувања потврдуваат дека количеството аквапорини во клетките е под влијание на следниве фактори: возраста, изложеноста на сонце и склоност на кожата кон сушење.

  Со тек на време и под влијание на UV зраците количеството аквапорини во кожата се намалува. Резултат на тоа е дехидрирана кожа.

  Позитивни вести од Eucerin: природната мрежа на аквапорини може да биде активирана и обновена. Експертите во истражувачките центри на Eucerin успешно го искористија успешно го искористија откритието на аквапорините и од научно откритие создадоа високотехнолошка козметика за грижа на кожата: Eucerin AQUAporin ACTIVE.

Eucerin AQUAporin ACTIVE – ефекти

Во различни клинички и дерматолошки тестирања во кои беа вклучени повеќе од 750 испитаници, нивото на хидратација на кожата измерено со корнеометар се зголеми со употребата на AQUAporin ACTIVE. Исто така

 • по само 24 часа беа забележани подобрувања во нивото на хидратација на кожата кај луѓето кои ги употребиле овие производи.
 • по една или две недели на употреба, нивото на хидратација е оптимализирано дури и во најдлабоките слоеви на кожата.

Серијата AQUAporin ACTIVE се состои од:

 • AQUAporin ACTIVE LIGHT: хидратантен крем со лесна формула за нормална и комбинирана кожа
 • AQUAporin ACTIVE RICH: хидратантен крем за сува и чувствителна кожа
 • AQUAporin ACTIVE SPF 15+UVA: хидратантен крем со UV заштита за нормална кожа
 • AQUAporin ACTIVE EYE: хидратантен крем за пределот околу очите
Наградното прашање гласи:
Која е улогата на аквапорините во негата на кожата?

Оставете го точниот одговор како коментар (тој се наоѓа скриен во овој текст) и очекувајте го вашиот подарок.

Добитникот ќе биде објавен во петок, 7.2.2014. Изборот ќе биде случаен, но само точните одговори ќе влезат во игра. Затоа бидете внимателни. И, со среќа!

 


САКАТЕ ДА ГИ ДОБИВАТЕ НАШИТЕ СОДРЖИНИ НА ИМЕЈЛ?

       

За авторот
Читај на раат!

Поврзани содржини

 1. Elena Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата.

 2. Виолета Reply

  Аквапорините овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули кои што помагаат во хидратација на кожата. Тие се водни канали во клеточната мембрана, кои што го регулираат трансферот на водата во и надвор од клетките.

 3. Симона Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата.

 4. Андријана Reply

  Аквапорин е ПРОЕТЕИН, концентриран во клеточните мембрани, тој формира „пора” во клеточната мембрана, која што го регулира трансферот на водата во и надвор од клетките.

 5. slagjana trkaleska-spasenovska Reply

  Аквапорините овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули кои што помагаат во хидратација на кожата. Тие се водни канали во клеточната мембрана, кои што го регулираат трансферот на водата во и надвор од клетките.

 6. Андријана Reply

  Аквапорин е ПРОТЕИН, концентриран во клеточните мембрани, тој формира „пора” во клеточната мембрана, која што го регулира трансферот на водата во и надвор од клетките. Кремава е богата со овој ПРОТЕИН.

 7. daniela Reply

  интензивна хидратација дури и во најдлабоките слоеви на кожата. Ја содржат активната состојка глуко-глицерол која го стимулира производството на аквапорини во кожата. Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација.

 8. Irena Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин – 3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки. Со тек на време и под влјание на УВ зраците, количеството на аквапорините се намалува и како резултат на тоа се појавува дехидрирана кожа. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.

 9. Antoneta Reply

  Аквапорини се водни канали кои го регулираат трансферот на водата во и надвор од кожата, помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки.

 10. Caci Spasenovska Reply

  Аквапорини се водни канали кои го регулираат трансферот на водата во и надвор од кожата, помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки.

 11. Наташа Витанска Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин – 3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки. Со тек на време и под влјание на УВ зраците, количеството на аквапорините се намалува и како резултат на тоа се појавува дехидрирана кожа. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.

 12. Ivana Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.
  Аквапорините кои се пронајдени во човечкиот организам, кај животински, растителни и други видови на организми а чија биолошка активна форма е тетрамерен комплекс сочинет од четири протеини, создаваат природна мрежа за ОПТИМАЛНА дистибуција на вода и за хидратација дури и на најдлабоките слоеви од кожата.

 13. Ivana Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата.

 14. Katerina Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Питер Агре истакнува дека колку повеќе има аквапорини во кожата толку поефикасна е хидратацијата.Aквапоринот формира „пора” во клеточната мембрана, која што го регулира трансферот на водата во и надвор од клетките и овозможува подобрувања во нивото на хидратација на кожата кај луѓето.

 15. Slagjana Spasovska Reply

  Xидратација дури и во најдлабоките слоеви на кожата. Ја содржат активната состојка глуко-глицерол која го стимулира производството на аквапорини во кожата. Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација.

 16. marina Reply

  Eucerin AQUAporin ACTIVE ги активира природните хидратантни механизми на кожата

 17. Emilija Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин – 3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки. Со тек на време и под влјание на УВ зраците, количеството на аквапорините се намалува и како резултат на тоа се појавува дехидрирана кожа. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.

 18. Emilija Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин – 3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки. Со тек на време и под влјание на УВ зраците, количеството на аквапорините се намалува и како резултат на тоа се појавува дехидрирана кожа. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.

 19. Marina Ivanoska Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација.

 20. suze mladenovska Reply

  dolgotrajna hidratacija na kozata

 21. Сања Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин – 3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки. Со тек на време и под влијание на УВ зраците, количеството на аквапорините се намалува и како резултат на тоа се појавува дехидрирана кожа.
  Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата -долготрајно и длабоко.

 22. Gabi Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата

 23. Vesna Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин – 3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки. Со тек на време и под влјание на УВ зраците, количеството на аквапорините се намалува и како резултат на тоа се појавува дехидрирана кожа. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.

 24. Iskra Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин –3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки. Со тек на време и под влјание на УВ зраците, количеството на аквапорините се намалува и како резултат на тоа се појавува дехидрирана кожа. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.

 25. Iskra Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин–3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки. Со тек на време и под влјание на УВ зраците, количеството на аквапорините се намалува и како резултат на тоа се појавува дехидрирана кожа. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.

 26. Ljuba Reply

  Go reguliraat optimalniot transfer na voda vnatre i nadvor od kletkite na ko@ara

 27. Dijana Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин –3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки. Со тек на време и под влјание на УВ зраците, количеството на аквапорините се намалува и како резултат на тоа се појавува дехидрирана кожа. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.

 28. Aneta Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко

 29. Gordana Reply

  Улогата на аквапорините е да ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и регулација на оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата

 30. Elena Reply

  Аквапорините се познати како водни магистрали на клетките и тие формираат природна мрежа за оптимална дисрибуција на вода и хидратација на кожата.

 31. Snezana Spasenovska Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко

 32. Наташа Reply

  Аквапоринот го регулира трансферот на водата во и надвор од клетките.Со тоа се овозможува хидратација на кожата

 33. dejan Reply

  Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин – 3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки.

 34. Julija Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација.

 35. Rosica Reply

  Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин – 3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки.

 36. Zane Spasenovska Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација.

 37. elizabeta jarevska Reply

  me interesira koj e dobitnikot na nagradata?

  • Кафе пауза Reply

   Подарокот отиде кај Катерина Величковска. Погоре се гледа нашата објава во која ја известуваме дека таа е добитникот.

 38. gordana aleksic Reply

  Аквапорини се водни канали кои ги придвижуваат водните молекули во кожните мембрани и го регулираат оптималниот трансфер на вода внатре и надвор од клетките на кожата. Биохемиските процеси започнуваат длабоко во кожните клетки што е гаранција за идеална хидратација. Аквапорините во човечката кожа се од типот аквапорин – 3. Овозможуваат трансфер на вода, глицерин и други мали молекули, кои што помагаат за хидратација на кожата. Колку повеќе аквапорини има, толку повеќе вода може да навлезе во клетките и може водата да се транспортира и до други клетки. Со тек на време и под влјание на УВ зраците, количеството на аквапорините се намалува и како резултат на тоа се појавува дехидрирана кожа. Еуцерин AQUAporin ACTIVE е магичниот клуч за оптимална хидратација на кожата-долготрајно и длабоко.

Остави коментар