истражување | Кафе пауза - Part 43

5 тајни за подолг живот

Здравиот и долг живот е нешто кон кое сите целиме, но сепак ретко кој успева да се држи кон определени правила...

Кофеинот го намалува ризикот за рак на дојка

Според најновите истражувања објавени на „Breast Cancer Research“, кофеинот може да го намали ризикот од некои видови рак на дојка до 55%.

Јаболкото е поштетно за забите, отколку газираните пијалаци

Јаболкото ги оштетува забите четири пати повеќе во однос на газираните пијалаци, велат резултатите од новото истражување. Виното и светлото пиво исто така го зголемуваат ризикот од оштетување, а грејпфрутот...

Со кафе до подолг живот и подобар крвен притисок

Учесниците во истражувањето кои пиеле една или две шолји кафе на ден имале за 25% поголема еластичност на нивните крвни садови, од оние кои пиеле нередовно или воопшто не пиеле.

Најдобриот пријател ни помага да се ослободиме од стресот

Ако се чувствувате под стрес, можеби е добра идеја да се видите со вашиот најдобар пријател. Според едно ново истражување спроведено на деца...

Каде се пие најмногу кафе во светот?

Ова истражување е направено врз база на податоци кои биле прибирани од 1977 до 2008 година. Спроведено е од „Меѓународната организација за кафе“ во Лондон...

Предупредување: филмот може да содржи сцени со пушење цигари

„Тинејџерите се посклони да ја преземат смртоносната навика откако ќе гледаат филмови со пушење цигари.“

За помалку проблеми со слухот, свирете на некој инструмент

Најновите истражувања покажуваат дека ако свирите инструмент, на постари години слухот сè уште ќе ве служи.

Алкохолот прави да престанеме да се срамиме од нашите постапки

Голем број детални скенирања на мозокот, откриле дека алкохолот, не нè тера да се однесуваме лошо, туку само...

Влијанието на кофеинот врз вашето тело и мозок

И покрај тоа што кофеинот може негативно да влијае на вашето расположение, новите истражувања покажуваат дека шолјата полна со кафе, може да ја подобри работата на мозокот кај жените, во стресни ситуации.

Факти за женскиот оргазам

Од едно истражување направено на околу 2.000 жени, за целите на емисијата „Dr. Phil“, добиени се многу интересни податоци за оргазмот...

Апстиненцијата од алкохол го скратува животот

Според едно долгогодишно истражување, луѓето кои секојдневно пијат алкохол значително си ги намалуваат шансите да умрат помлади, за разлика од оние кои тотално го избегнуваат.