изуми | Кафе пауза

5 изуми на древните Египќани без кои не можеме денес

Древната египетска цивилизација е позната по многубројните изуми кои се користат и денес, а ова се само дел од нив.

Изуми на НАСА кои сите ги користиме секојдневно

Дали знаевте дека некои производи, како мемори пената или филтрите за вода, всушност ги имаат своите почетоци во американската вселенска агенција НАСА?

6 знаци дека иднината е веќе пристигната

Напредната технологија е многу поблиску до нас од што мислиме.

9 бескорисни изуми за проблеми што не постојат

Мет Бенедето е самоук дизајнер на продукти кој си поставил цел да измисли продукти кои решаваат непостоечки проблеми.

Чиндогу: Уметноста на создавање (речиси) бескорисни предмети

Оваа „уметност“ е креирана од јапонскиот уметник Кенџи Каваками во 1990-тите, кои ги опишал овие изуми како не-бескорисни.

Изумите на НАСА што ни го променија животот

Благодарение на овие изуми се појавиле цели индустрии, а предметите што ги користите секојдневно се резултат на тоа.

Неверојатни историски изуми што се изгубиле низ времето

Можете ли да си замислите живот без смартфони и Интернет? Како би изгледал светот ако никогаш не биле измислени?

15 фантастични изуми, чии пронаоѓачи треба да добијат Нобелова награда

Животот не е едноставен, па затоа дизајнерите измислуваат сè повеќе иновации, коишто ќе ни го олеснат. Овие 15 кул изуми, можат дефинитивно да ви се најдат во различни ситуации во животот.

10 настани и изуми што целосно го променија светот

Овие изуми и настани се случиле во изминативе 120 години и го направиле светот местото што ни е познато денес.

Корисни изуми кои не сте знаеле дека постојат

Светот е полн со генијалност, само треба да ја пронајдете.

12 луди идеи кои заработиле милиони

Благодарение на Интернетот, многу луѓе лесно ги промовираат своите необични идеи. Постојат дури и веб-сајтови на кои тие собираат пари со цел да го финансираат нивниот проект.
12