Целото учење на Буда во една фраза

Кога го замолиле да го сумира учењето на Буда во една фраза, Сузуки Роши едноставно рекол: „Сè се менува“.

Одберете еден Буда и ѕирнете во вашата иднина

Одлучете се за еден Буда и дознајте каква порака ви носи тој за вашата иднина...

Мудроста на Буда: Цитати кои сигурно нема да ве остават рамнодушни

Во продолжение прочитајте ги најмудрите изреки на бесмртниот Буда.

Поучна приказна: Кога вистината ќе ви тропне на врата…

Понекогаш за да ни се разјаснат нештата потребно е за момент да го тргнеме погледот од нив. Во контекст на ова, Буда раскажал една приказна поврзана со откривањето на вистината...
Датум: 30 дек 2015

Поучна приказна: Зошто сме сиромашни?

Оваа кратка приказна нè учи точно што значи сиромаштвото и кои луѓе се навистина сиромашни.

Мудра порака од Буда: Како да реагирате кога некој ќе ве навреди?

Животот подразбира наоѓање баланс помеѓу она кое можеме да го контролираме и она кое не можеме.

Поучна приказна: Еве што може да научите од шегите!

Шегите некогаш можат да бидат многу поучни. :)

Будистички изреки за добрата душа

Па да се послужиме со неколку изреки од будизмот и да научиме кои се најголемите доблести на човекот. Ви издвојуваме неколку будистички изреки за добрата душа. Уживајте!

Белиот храм – спој на будизам и надреална уметност

Запознајте се со Ват Ронг Кун, храмот на будизмот, симболиката и уметноста.