феминизам | Кафе пауза

Феминизмот пред многу години и денес

Феминизмот е идеологија насочена кон дефинирање, воспоставување и одбрана на еднакви политички, економски, културни и социјални права на жените.

Еволуцијата на феминизмот низ историјата

Феминизмот е движење со многу лица и не може да опише како единствено. Ако сакате навистина да го разберете, важно е да го комбинирате временскиот период со агендата.

Феминистички цитати од 50-тите кои сè уште имаат големо значење

Некои од битките се сменети, но најважно е да не се заборават основните елементи кои го карактеризирале ова движење: Напредно размислување, независност и цврста верба во еднаквост помеѓу половите.

3 работи на кои треба да обрнеме внимание во борбата за половата еднаквост и феминизмот

Феминизмот се дефинира како обид да се достигне политичка и социјална еднаквост на мажите и жените.

7 образовани дами објаснуваат зошто феминизмот е потребен во денешниот модерен свет

„Постојат луѓе кои на жените сè уште гледаат како на предмет. Токму против тоа треба да се бориме. Во сите општества, на сите фронтови.“

Моќни цитати за жените кои ќе ве мотивираат и инспирираат

Се надеваме дека овие мисли ќе ви помогнат при остварување на вашите цели. Среќен 8 март!

Моќни и инспирирачки феминистички цитати од познати жени

Погледнете дел од најмоќните феминистички цитати од познати жени кои ќе ве мотивираат да го дадете најдоброто од себе.
Датум: 29 окт 2014
, Автор:

8 најголеми митови за феминизмот

Денес ги разоткриваме најголемите митови и заблуди за феминизмот, за сите да знаеме што точно значи и кога да го употребуваме терминот.
Датум: 10 окт 2014
, Автор:

Најмоќните мисли на Вирџинија Вулф

„Размислував колку непријатно е да се биде оставен надвор, но исто размислував дека можеби, многу полошо е да бидеш заклучен внатре.“
Датум: 30 јан 2014
, Автор:

Нов vs. половен феминизам

Феминистичкото движење некогаш и денес. На што се базира денешниов облик на модерен феминизам? Дали се зборува повеќе отколку што се прави?
Датум: 08 сеп 2013
, Автор:

Жената на 21-ви век

Во истиов момент на свет доаѓаат многу девојчиња. И овие малечки дами во иднина ќе бидат жени на 21-ви век. Нив ќе им треба пример по кој ќе се раководат, а ние сме оние кои треба да го постават примерот.
Датум: 10 мар 2013
, Автор: